szerző:
hvg.hu

Tartalékos felállásban is 55 percig győzelmi esélye volt a magyar férfi kézilabda válogatottnak a házigazda svédek ellen a göteborgi olimpiai kvalifikációs torna utolsó mérkőzésén. A két, már tegnap kijutott csapat barátságos hangulatú meccsén a svédek bírták jobban a hajrát, így Magyarország a második helyen zárt.

Lékai, Harsányi, Vadkerti, Szöllősi, Ancsin , Putics – a nevekből látszik, ha nem is vette könnyedén a selejtezőtorna utolsó, szerencsére már tét nélküli meccsét Mocsai Lajos szövetségi kapitány, lehetőséget adott minden olyan játékosnak, akik a két előző találkozón kevesebbet játszottak, vagy kimaradtak.

Tét persze mégiscsak volt valamennyi, a kedvezőbb beosztás az olimpia sorsolásakor – de azért nem gyilkolták egymást olyan hévvel a felek, mint ha ki-ki meccset játszottak volna.
A beugrók közül Vadkerti Attila hálálta meg legjobban a lehetőséget, balszélről rendre túljárt a kapus eszén. Harsányi a heteseket (vagy a kipattanókat) lőtte higgadtan, védekezésünk pedig tétmeccshez mérten is koncentrált volt az első félidőben.

A svéd időkérés ellenére elhúztunk négy góllal, amihez Mikler védései is kellettek. 10-6-os vezetésünk után azért összekapta magát a svéd csapat, Zachrisson góljával kiegyenlítettek, de a végszó a mienk volt, Krivokapic talpról, laposan lőtte el a védők között a labdát. 12-11 volt a félidőben ide, úgy, hogy a svédek egyetlen egyszer sem vezettek. Mindkét csapat sokat cserélt, egy olimpiai randevún gyaníthatóan máshogy fest majd a helyzet.

A második félidőben Putics is megszerezte első gólját, továbbra is őriztük 1-2 gólos előnyünket. A hangszóróból jött a szintizene, a közönség tapsolt, de a találkozó hőfoka így is messze volt egy komoly rangadóétól.

A nyitott védekezést gyakorolta a magyar csapat, részsikerekkel. Elöl Mocsai Tamás bombázott eredményesen földről és felugrásból, 18-16-ra vezettünk. A svédek nehezen jutottak lövéshez, de Kim Anderson azért be-betalált.

Az utolsó negyedóra is magyar előnnyel indult, de Petersen indulásból egalizált, kicsit felforrósítva a göteborgi csarnok langyos hangulatát (18-18).

Szöllősi Szabolcs
©

A forgatókönyv viszont nem változott: elmentünk kettővel (Szöllősi gyönyörűen pörgetett beállóból), a svédek pedig igyekeztek utánunk. 20-20-nál Mocsai Lajos a szokottnál jóval nyugodtabb hangulatban kért időt. A csapat lazaságát jelezte, hogy rögtön utána kínai figurával harcoltunk ki hetest.

Az 54. percben, Gustafsson góljával vezetett először Svédország (22-21), amire Vadkerti Attila a hatodik góljával válaszolt. Könnyen jöttek a kockázatosabb húzások mindkét oldalon, bár azért a győzelmet egyik csapat sem akarta kiengedni a kezéből.

A véghajrában kétgólos svéd vezetések után kapaszkodtunk, amit a svéd kapus, Palicka Lékaival szemben megnyert meccsei nehezítettek: egymás után két ziccerét hárította.  Igaz, Mikler is fogott szépen. A végére elfogyott a magyar muníció támadásban – a 26-23-as végeredmény egyben a legnagyobb svéd előny is, ami a meccsen kialakult.

Szomorkodni semmi ok, a magyar férfi válogatott az alapvető célt teljesítette, a fontos meccseket megnyerte. A mieink a harmadik kalapból várhatják a londoni olimpia sorsolását, amit május 30-án tartanak.

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Két boldog edzőt és két boldog csapatot lehetett ma látni. A meccs jó tempójú és sportszerű volt. A végjátékot sikeresebben vívták meg a svédek, és ezért nekünk kell gratulálnunk nekik. Most azok kaptak lehetőséget, akik az elmúlt napokban kevesebbet játszottak, és szerettem volna információt szerezni róluk, kikre számíthatok az olimpián, hiszen oda csak 14 játékost lehet nevezni. A szövetségi kapitányoknak meg kell fontolniuk, hogy ha három kapust neveznek, akkor 11 mezőnyjátékossal végig játszható-e nyolc mérkőzés az olimpián. És mi történik, ha 1-2 vagy 3 játékos megsérül?"

Ola Lindgren, a svédek másodkapitánya:
"A célunk az volt, hogy hazai pályán kiharcoljuk az olimpiai indulást, ezt sikerült teljesítenünk. A mai napon az utolsó tíz percben találtunk egy kis plusz energiát, sebességet tudtunk váltani, és ez hozta meg a sikert. A magyaroknak is nagy gratuláció jár, hiszen ők is szerepelhetnek Londonban."

Harsányi Gergely:
"Nagyon boldogunk vagyunk, az olimpiai részvétel kiharcolása fontos állomás mindannyiunk életében. A svédek hazai közönség előtt megérdemelten nyertek, de a játékunkkal mi is bebizonyítottuk, hogy az elithez tartozunk."

(mti)

Svédország –Magyarország 26-23 (11-12)

Legjobb dobók: Peterssen 6, Zachrisson 4 ill. Harsányi 8, Vadkerti 6

A torna végeredménye: 1. Svédország 6 pont, 2. Magyarország 4 pont, 3. Brazília 2 pont, 4. Macedónia 0 pont.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!