szerző:
hvg.hu

A "friccek" szerint a Madrid csatárának semlegesítése kulcskérdés lehet, a portugálokért rajongó szépíró reméli, Pepe nem a szokásos önmagát hozza.

Walter, a fricc: Két éve is így kezdtünk

Akármennyire is utálja a németek többsége a Bayernt, az még rivális szurkolókban is mindig felmerül, hogy hogyan szerepel a válogatott, amikor éppen nem a müncheniek nyeri a bajnokságot. Ez az aggály még gelsenkircheni ismerősömben (ahol a Schalke székel) és egy dortmundi szurkerben is komolyan megfogalmazódott, amikor ’98 nyarán a francia vb nyitómeccsére vártunk. Egész komolyan elkezdték sorolni, hogy nézzem meg, a ’80-as Eb és a ’90-es vb előtt is mi volt. A Bayern nyert, majd a válogatott is. Most meg ez az Aufsteiger (azaz a másodosztályból épp feljutott Kaiserslautern.)  Én röhögtem, de a hüvelykujjszabály bejött: a csapat gyengén játszott, „mint egy üres üveg”, csak a pofont a végén a horvátok adták (az üres üveg-hasonlat  Bayern akkori edzőjétől, Giovanni Trapatonnitól származik, aki egy legendás sajtótájékoztatón mondta ezt játékosaira).

©

A szabály az szabály, különösen a németeknek. És ha nem is sikerült idén a bajoroknak bajnokságot nyerni (viszont szereztek három ezüstöt), most is a legtöbb kérdőjel akörül van, hogy a 8 „bajor” jó formában van-e. Leginkább Bastian Schweinsteigerért lehet aggódni, hogy rendbe jött-e a vádlija, és feldolgozta-e a Chelsea ellen elrontott tizenegyest. Elöl a Gomez-Klose-vita osztja meg a szurkereket: szerintem ez álvita, Löwnél a Lazioban megújult Klose kezd elöl, és én ezzel egyet is értek, ha már csak ő maradt a 70-es években születettek közül egyedül a keretben.

Löw-vel egyébként egy kicsit megállt az idő: a kezdője szinte ugyanaz lesz, mint akiket 2 éve Dél-Afrikában a nyitómeccsen Ausztrália ellen a pályára küldött, talán csak az USA-ban levezető Friedrich kerül ki onnan. Schweinsteigeren kívül az Arsenalban játszó Mertesacker is sokáig volt sérült, és még mindig nincs a legjobb formában, mégis marad a védelem közepén. Az itt felmerülő alternatíva Mats Hummels lehetne, akinek nagyon jó éve volt a Dortmunddal, és a bajnokságban végig egyenletesen jól játszott. De ahogy a többi dortmundinak (Götze, Schmelzer, Gündogan) egyelőre neki sem osztanak a kezdőben lapot. Előnyben azok, akik már több tornát végigcsináltak Löw-vel. (Egyébként nemcsak a legszimpatikusabban játszó Dortmund van alulreprezentálva, az idén a második legszimpatikusabb focit bemutató Gladbachból is csak Marco Reus van a keretben.)

©

A portugálok ellen a C-kérdést kell valahogy ad acta helyezni. Ronaldot a BL-elődöntőben Philipp Lahm levette a pályáról, de ha jól érzékelem, Löw a csapatkapitányt a bal oldalon szeretné játszatni most is. A legesélyesebb Jerome Boateng, akinek azonban volt egy kisebb balhéja Löw-vel, miután közvetlenül a csapat elutazása előtt kimaradt a berlini éjszakában, és a Németország topmodellt keres-showműsor egyik szereplőjével eltöltött estéjéről aztán a Bild nagy terjedelemben számolt be.  Boateng helyén így még Lars Bender is szóba került, de ezt Löw valószínűleg csak azért mondta, hogy ráijesszen Boatengre, a sajtóra és az ezen a poszton korábban még sosem szereplő Benderre.
 
A leginkább bizonytalan csapatrész egyébként pont a védelem, még ha 3 Bayern-játékos is adja majd a gerincét, miközben a portugálok három csatárral állnak fel (Nani is meggyógyult), és ott van mögöttük osztogatni Mereiles és Moutinho is. Brutál nagy meccsre számítok, és remélem, hogy Özil és Khedira kiheverte a világ egyik leghosszabb és legstrapásabb bajnokságát. Thomas Müller pedig újra beindul a gólokkal. Csak az zavar, hogy majdnem minden olyan, mint két éve. Csak közben eltelt két év.


Egressy Zoltán: Pepe, vigyázz!

©

Olyan könnyű lett volna néhány évvel ezelőtt érvelni egy marslakónak, miért a portugáloknak szurkoljon a németek ellen. A technika, a kreativitás, a szellemesség állt szemben akkor még a poroszos hideg fejjel és a precizitással. Persze lehet, hogy a Marson ez utóbbit preferálnák, ha lenne ott valaki, ez tulajdonképpen ízlés kérdése. Meg hát mindegy is: ma már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ismeretes, hogy a németek egy ideje technikásan, kreatívan és szellemesen játszanak, emellett hideg a porosz fejük és precízek.

Főleg, mióta álnémetek szerepelnek a csapatban. Most már tulajdonképpen jó szívvel lehet szurkolni nekik, ez nem számít nonszensz dolognak, kifejezetten szórakoztató focival jönnek a világversenyekre, ezzel együtt az elfogulatlan szemlélőnek még mindig nem kérdés, hogy összességében melyik csapat játssza a szebb futballt.Portugália.

©

Eredményesek nem szoktak lenni vele, de legalább jó nézni. Lehetett volna kedvezőbb a kezdés, mindjárt a németekkel összecsapni nem túl ideális verzió, ha visszagondolunk röpke harmincnégy évet, mi is mennyivel jobban jártunk volna ’78-ban, ha Argentínában nem a legerősebb csoportellenféllel nyitunk. Itt kellene megemlítenem most Törőcsik szakállát, az új, híres fotót, és az állapotáról szóló, sajnos megint vésztjósló híreket, de ennek ecsetelésétől eltekintek. Törőcsik ugyanis nem portugál és nem is német.

Ami a ma estét illeti, Pepétől tartok kicsit, ahogy ezt jeleztem már egy korábbi alkalommal, félő, hogy ha szokásos formáját hozza, sok potenciális szimpatizánstól fosztja meg a portugál népet.

Jöjjön hát a portugál-német.
 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!