szerző:
MTI

A Gyorsasági Motoros Világbajnokság magyarországi futamának jövő ősztől otthont adó sávolyi versenypálya megépítése közel 200 millió eurós beruházást, és mintegy 800 új munkahelyet hoz a térségbe - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön Sávolyon, a Balatonring alapkőletételén.

A miniszter a beruházást turisztikai és gazdasági sikernek nevezte, Talmácsi Gábor motoros világbajnok sikere mellett. Köszönetet mondott egyfelől a Magyarország iránt elkötelezett Sedesa spanyol befektetői csoportnak, hogy a pénzügyi válság ellenére kitartottak a magyarországi terveik mellett, másfelől a MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports SL.-nek, hogy a sok lehetőség közül Magyarország mellett döntött.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, rendkívül ambiciózus tervről van szó, hiszen egy évnél is kevesebb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a pálya megépüljön a 2009 szeptember 20-ára tervezett nemzetközi versenyre. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter arról szólt, ha minden a tervek szerint alakul, a világ egyik leggyorsabb, és Európa 9. MotoGP pályája épülhet meg hazánkban. Hozzátette, a versenypálya a becslések szerint már az első évben 100 ezer vendéget csal a Balaton közelébe, 2 milliárd forintnyi pluszbevételhez juttatva a tréséget.

Vicente Cotino, a Sedesa Csoport elnöke elmondta: a Balaton közelsége, a megépült M7-es autópálya, a közeli sármelléki reptér, a kormány támogatása, valamint Szerbia, Szlovénia, Olaszország közelsége nyomott sokat a latba, amikor a sávolyi helyszín mellett döntöttek. A beruházás megvalósítására vegyesvállalatot hoztak létre Balatonring Zrt. néven, amelyben 70 százalékban a Worldwide Circuit Management SL., 30 százalékban a Magyar Turizmus Zrt. a tulajdonos. Az építkezés elkezdődött, melyben a Balaton miatti fokozott környezetvédelmi elvárások teljesítéséhez elkészültek a szükséges tanulmánytervek - tette hozzá.

Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként kifejtette, hogy az ország idegenforgalmi bevételeinek harmadát adó balatoni térségnek ehhez hasonló attrakciókra van szüksége ahhoz, hogy sikerüljön meghosszabbítania a turisztikai szezonját. A hatósági engedélyeztetés mentoraként hozzátette, időarányosan megfelelően halad közel 20 engedély megszerzése ahhoz, hogy az előkészítő munkák után, jövő év január végén elkezdődhessen a pálya megépítése.

Ujhelyi István országgyűlési képviselő, a projekt mentora elmondta, másfél éve tárgyal a kormány képviseletében a magyar MotoGP pálya megépítéséről, amiért kezdetben "álmodozónak" nevezték. Az álom megvalósításához egy új pályára és a licenc megszerzése van szükség, ebből az utóbbi már megtörtént, 5 évre hazánké a világbajnokság megrendezésének joga.

Évente 5 millió euróba kerül ez a licenc, ami bőségesen megtérül a versenyek bevételéből. A pálya megépítését a kormány szerette volna 2010-re vállalni, de a licenc elnyerésének feltétele volt a 2009. évi verseny megrendezése is.

A Balatonring szomszédságában egy ötcsillagos wellness szálloda, golfpálya, szórakozató centrum, logisztikai bázis megépítését és motoros-iskola üzemeltetését is tervezik. A pályaépítéshez nem, de a kapcsolódó létesítményekhez munkahelyteremtő támogatást kaphat a kormánytól a befektető - mondta Ujhelyi István.

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonos Donna Sports SL. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar kormány eltökéltsége, és Talmácsi Gábor világbajnoki címe is segített abban a döntésben, hogy a magyarországi motorfutam bekerüljön a jövő évi nemzetközi versenykalendáriumba. Szerinte nemcsak sport, hanem gazdasági sikert is hoz a sávolyi beruházás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vincze Szabolcs Sport

Épül a Balatonring: Talmácsinak 2009-től itthon is szurkolhatunk

Ma délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint a Dorna Sports spanyol képviselői. Itt bejelentették, hogy 2009-től a Magyar Nagydíj is felkerül a MotoGP programjába. Helyszín a Balatonring lesz.