szerző:
MTI

A Gyorsasági Motoros Világbajnokság magyarországi futamának jövő ősztől otthont adó sávolyi versenypálya megépítése közel 200 millió eurós beruházást, és mintegy 800 új munkahelyet hoz a térségbe - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön Sávolyon, a Balatonring alapkőletételén.

A miniszter a beruházást turisztikai és gazdasági sikernek nevezte, Talmácsi Gábor motoros világbajnok sikere mellett. Köszönetet mondott egyfelől a Magyarország iránt elkötelezett Sedesa spanyol befektetői csoportnak, hogy a pénzügyi válság ellenére kitartottak a magyarországi terveik mellett, másfelől a MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports SL.-nek, hogy a sok lehetőség közül Magyarország mellett döntött.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, rendkívül ambiciózus tervről van szó, hiszen egy évnél is kevesebb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a pálya megépüljön a 2009 szeptember 20-ára tervezett nemzetközi versenyre. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter arról szólt, ha minden a tervek szerint alakul, a világ egyik leggyorsabb, és Európa 9. MotoGP pályája épülhet meg hazánkban. Hozzátette, a versenypálya a becslések szerint már az első évben 100 ezer vendéget csal a Balaton közelébe, 2 milliárd forintnyi pluszbevételhez juttatva a tréséget.

Vicente Cotino, a Sedesa Csoport elnöke elmondta: a Balaton közelsége, a megépült M7-es autópálya, a közeli sármelléki reptér, a kormány támogatása, valamint Szerbia, Szlovénia, Olaszország közelsége nyomott sokat a latba, amikor a sávolyi helyszín mellett döntöttek. A beruházás megvalósítására vegyesvállalatot hoztak létre Balatonring Zrt. néven, amelyben 70 százalékban a Worldwide Circuit Management SL., 30 százalékban a Magyar Turizmus Zrt. a tulajdonos. Az építkezés elkezdődött, melyben a Balaton miatti fokozott környezetvédelmi elvárások teljesítéséhez elkészültek a szükséges tanulmánytervek - tette hozzá.

Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként kifejtette, hogy az ország idegenforgalmi bevételeinek harmadát adó balatoni térségnek ehhez hasonló attrakciókra van szüksége ahhoz, hogy sikerüljön meghosszabbítania a turisztikai szezonját. A hatósági engedélyeztetés mentoraként hozzátette, időarányosan megfelelően halad közel 20 engedély megszerzése ahhoz, hogy az előkészítő munkák után, jövő év január végén elkezdődhessen a pálya megépítése.

Ujhelyi István országgyűlési képviselő, a projekt mentora elmondta, másfél éve tárgyal a kormány képviseletében a magyar MotoGP pálya megépítéséről, amiért kezdetben "álmodozónak" nevezték. Az álom megvalósításához egy új pályára és a licenc megszerzése van szükség, ebből az utóbbi már megtörtént, 5 évre hazánké a világbajnokság megrendezésének joga.

Évente 5 millió euróba kerül ez a licenc, ami bőségesen megtérül a versenyek bevételéből. A pálya megépítését a kormány szerette volna 2010-re vállalni, de a licenc elnyerésének feltétele volt a 2009. évi verseny megrendezése is.

A Balatonring szomszédságában egy ötcsillagos wellness szálloda, golfpálya, szórakozató centrum, logisztikai bázis megépítését és motoros-iskola üzemeltetését is tervezik. A pályaépítéshez nem, de a kapcsolódó létesítményekhez munkahelyteremtő támogatást kaphat a kormánytól a befektető - mondta Ujhelyi István.

Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonos Donna Sports SL. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar kormány eltökéltsége, és Talmácsi Gábor világbajnoki címe is segített abban a döntésben, hogy a magyarországi motorfutam bekerüljön a jövő évi nemzetközi versenykalendáriumba. Szerinte nemcsak sport, hanem gazdasági sikert is hoz a sávolyi beruházás.

Vincze Szabolcs Sport

Épül a Balatonring: Talmácsinak 2009-től itthon is szurkolhatunk

Ma délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint a Dorna Sports spanyol képviselői. Itt bejelentették, hogy 2009-től a Magyar Nagydíj is felkerül a MotoGP programjába. Helyszín a Balatonring lesz.