szerző:
hvg.hu

Négy kalapból kisorsolták és csoportokba osztották a világbajnokság 32 résztvevő csapatát Dél-Afrikában. Első pillantásra a G csoport tűnik a legnehezebbnek, ahol Brazília, Portugália és Elefántcsontpart küzd egymással, azaz vagy Kaká, vagy Cristiano Ronaldo vagy Didier Drogba csapata húzza a rövidebbet. A vb nyitómeccse: Mexikó - Dél-Afrika. Kapitányi reakciók.


Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya (csoportellenfél Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay): "Megkönnyebbülés? Nem, az ember csak azután lehet megkönnyebbült, ha sikerült továbbjutnia. Elég kiegyensúlyozott csoportba kerültünk. Játszunk a házigazdával is, és ez soha nem könnyű feladat. Nem könnyű +idegenben+ játszani."

Otto Rehhagel, a görögök német szövetségi kapitánya (csoportellenfél Argentína, Nigéria, Dél-Korea): "Argentína nyilvánvalóan a favorit a csoportban. Abban biztos vagyok, hogy játékosaink százszázalékos állapotban lesznek a vb-rajtra. Nigéria és Dél-Korea ugyancsak erős, de nekünk is igen jók az esélyeink a továbbjutásra, ha a legjobbunkat nyújtjuk."

Dunga, a brazilok szövetségi kapitánya (csoportellenfél Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália): "A legnehezebb az első meccs lesz, aztán a második, majd a harmadik... Tudjuk, milyen jó csapat a portugál, s külön érdekes lesz a rivalizálás Kaká és Cristiano Ronaldo között. Mindketten ugyanabban a klubcsapatban, a Real Madridban játszanak, s mindketten állandóan versenyben vannak az egyéni díjakért."

Carlos Queiroz, a portugálok szövetségi kapitánya (csoportellenfél Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart): "El kell ismerni, hogy Brazília a fő esélyes, már csak történelme, világbajnoki győzelmei miatt is.
Csúcscsapatuk van, minden posztra megfelelő játékosokkal. Számunkra az Elefántcsontpart elleni első meccs lesz a döntő."

Vicente del Bosque, az Európa-bajnok spanyolok szövetségi kapitánya (csoportellenfél Svájc, Honduras, Chile): "Nincs okunk panaszra, s nem titkolhatjuk el azt a tényt sem, hogy a miénk a vb-győzelemre esélyes csapatok egyike."

Marcello Lippi, a címvédő olaszok szövetségi kapitánya (csoportellenfél Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia): "Minél jobban összpontosítasz a könnyűnek tűnő ellenfelekre, annál nehezebbé válnak. Fel kell készülnünk ezekből a csapatokból, és tanulmányoznunk kell a jellemvonásaikat."

Fabio Capello, az angolok olasz szövetségi kapitánya (csoportellenfél Egyesült Államok, Algéria, Szlovénia): "Azt hiszem, ez az egyik legkiegyensúlyozottabb csoport. Algéria megverte Egyiptomot, azaz nagyon veszélyes ellenfél. Emlékszem olyan csoportokra, amelyek könnyűnek tűntek, aztán nagyon bonyolultakká váltak."

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya (csoportellenfél Ghána, Ausztrália, Szerbia): "Már nagyon várjuk a vb-t. Érdekes a csoportunk, az ausztrálok ellen már a Konföderációs Kupán is játszottunk, akkor is ők voltak az első ellenfeleink. Fontos meccs lesz és fontos lenne megnyerni is. Szerbiát nagyon tisztelem. A selejtezőben maguk mögé utasították a franciákat, remek csapatuk van. Ghána - Algéria mellett - Afrika legjobb együttese, ezt az is mutatja, hogy 2006-ban csak a brazilok elleni nyolcaddöntőben fejezte be szereplését."

Carlos Bilardo korábbi argentin kapitány, aki jelenleg a válogatott technikai igazgatójaként segíti a szakvezetői tisztet ellátó, de a FIFA fegyelmi büntetése miatt a sorsolásról távolmaradni kényszerült Diego Maradonát (csoportellenfél Nigéria, Dél-Korea, Görögország): "Megismerve riválisainkat, azt mondom: megnyugodhat a szövetségi kapitány!"

2010-ES FUTBALL VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-AFRIKA, SORSOLÁS
A CSOPORT:
1. Dél-Afrika
2. Mexikó
3. Uruguay
4. Franciaország

B CSOPORT:
1. Argentína
2. Dél-Korea
3. Nigéria
4. Görögország

C CSOPORT:
1. Anglia
2. Egyesült Államok
3. Algéria
4. Szlovénia

D CSOPORT:
1. Németország
2. Ausztrália
3. Ghána
4. Szerbia

E CSOPORT:
1. Hollandia
2. Japán
3. Kamerun
4. Dánia

F CSOPORT:
1. Olaszország
2. Új-Zéland
3. Paraguay
4. Szlovákia

G CSOPORT:
1. Brazília
2. Észak-Korea
3. Elefántcsontpart
4. Portugália

H CSOPORT:
1. Spanyolország
2. Honduras
3. Chile
4. Svájc