szerző:
MTI

Tragikus és kétségbeejtő egyszerre Riccardo Ricco esete - jelentette ki John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke azt követően, hogy az olasz kerékpáros a saját magán végrehajtott vérátömlesztés után kritikus állapotban került kórházba.

"Rendkívüli módon elszomorít, ami történt. Úgy gondolom, tragikus, hogy valaki ilyet tesz. Kockáztatja az életét, és ez a következménye a csalásnak" - jegyezte meg Fahey. A gyanú szerint a bringás saját vérének otthoni transzfúziójától lett rosszul vasárnap. A 27 éves versenyzőt kritikus állapotban szállították be a modenai kórházba, ahol beismerte, hogy a hűtőszekrényben 25 napja tárolt vérét fecskendezte vissza magának. Az orvosok a vér helytelen tárolása miatt fellépő veseelégtelenséget és tüdőembóliát állapítottak meg. Édesapja szerint Riccónak már az előző napon magas láza és hasfájdalmai voltak. Az olasz rendőrség, valamint az Olasz Olimpiai Bizottság, illetve Ricco csapata, a Vacansoleil is vizsgálatot indított. 

Riccónak nem ez lenne az első doppingvétsége: a 2008-as Tour de France-on az EPO vérdopping továbbfejlesztett változatát, jelesül CERA-t találtak szervezetében, és akkor 20 hónapos eltiltással sújtották. Ha ismét bűnösnek találják, akár hároméves börtönbüntetést kaphat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!