szerző:
MTI

Szalay Ferenc szerint a gazdasági válság ellenére a költségvetés bírni fogja a társasági adóból levonható, sporttámogatásokra fordított összeg jelenlegi szintjét, s az nem fog csökkenni a későbbiekben.

Az Országgyűlés sport és turizmus bizottságának alelnöke a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában emlékeztetett arra, hogy a társasági nyereségadóból igényelhető támogatásokra (TAO) megfogalmazott igény eredetileg összesen 100 milliárd forint körüli összeg volt, ám az öt látványsportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – vezetői mértéktartóak voltak, így végül évi 26,5 milliárd forintos támogatási keretet hagyott jóvá 2012-re az Országgyűlés. A képviselő szerint ez a pénz csak töredéke annak, ami a társasági nyereségadóból összesen befolyik.  

„Ez az összeg még tartható, ennyit a költségvetés még bírni fog a későbbiekben is” – fogalmazott a fideszes politikus, aki érzékeltette, azért is fontos, hogy megmaradjon ez a szint, mert ha ez az összeg kikerülne a támogatási rendszerből, akkor az öt látványsportág akár be is dőlhetne. 

„A látványsportágaknál ugyanis a szponzoráció áttevődött ide, a társaságiadó-kedvezményre. Ezek a pénzek ugyan nem a profi sportra mennek, hanem az utánpótlásra, a létesítményekre, a felszerelésekre és a különböző technikai lehetőségekre, de ezek mind-mind meghatározó részei a profi sportklubok költségvetésének is. Azt gondolom, ha ez most kikerülne a rendszerből, akkor nagyon komoly gondot okoznánk az egész magyar sportnak” – mondta Szalay, aki összegzésként hozzátette, hogy a társasági adóból levonható sporttámogatásokra összesen 1800 pályázat érkezett be, s a jóváhagyott 26,5 milliárdos keretből 12 milliárd forint jut a labdarúgásra, 1,5 milliárd a jégkorongra, 4,5 milliárd a kosárlabdára, és ez utóbbihoz hasonló nagyságrendű összeggel gazdálkodhat a kézi- és a vízilabda is.

„Szerintem ez egy normális arány, és ne feledjük, hogy ennyi pénz még soha nem folyt be a magyar sportba. Fontos megjegyezni azt is, hogy a pénzek jelentős részét, 60-65 százalékát az utánpótlás-nevelésre lehet felhasználni, így ezzel a lépéssel tulajdonképpen a magyar sport jövőjébe fektetünk be” – mondta Szalay.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!