szerző:
hvg.hu

Nagy meccset játszott az EuroChallenge elődöntőjében a magyar bajnok Szolnoki Olaj a t török Besiktas ellen. A hajrában a higgadtan büntetőző törökök nyertek, az Olaj vasárnap a bronzért játszhat.

A debreceni Főnix Csarnokban is otthon érezhette magát a magyar bajnok Szolnoki Olaj, amikor feldobták a labdát a török Besiktas ellen, a harmadik számú európai kupa négyesdöntőjének első meccsén.

Nagy számú közönség űzte Báderéket, akik jobban is kezdték a meccset, mint favoritnak számító ellenfelük, Horváth és Nikolov triplájával, Mills 2-1-es kosarával hangolták a publikumot. Közben pedig mindkét fél keményen védekezett.

A törökök - hiába a volt NBA-s Arrojo vagy Mensah-Bonsu - csak 20 százalékkal dobtak az első negyedben, így a Szolnok vezetett (17-15).

A másodikban a Trotter-Báder összhang újabb pontokat eredményezett, de jöttek a hibák is szép számmal, a Besiktas pedig felzárkózott és megfordította az állást. Igaz, elhúzni nem tudtak.

A támadólepattanókat jobban gyűjtő vendégcsapat kihasználta második esélyeit, hiába volt a jó szolnoki védekezés, Mensah-Bonsu ekkor nagyon élt, a Besiktas 33-30-as előnnyel ment szünetre a kosárszegény, fogcsikorgató küzdelmet hozó első félidő végén.

A harmadik negyed elején, több kimaradt támadás közepette hat pontosra "hízott" a török.előny, de az Olaj visszaterelte a szűkebb mederbe a meccset, amihez ismét Báder Márton eredményes játéka kellett. Látszott, hogy ő már szerepelt hasonló téttel bíró meccsen.

A volt NBA-center Mensah-Bonsu összeszedte negyedik faultját is, amit nem bántunk. Ám az Olaj továbbra is sokat rontott támadásban, így 47-40-es Besiktas-vezetéssel fordultak a negyedik negyedre a felek.

Amelynek az elején Kemp egy végeltekig kijátszott figura végén triplát dobott, így először érte el a különbség a 10 pontot. Szerencsére Horváth is beszórt egy hármast, ami jelezte, fejben elég erős a Szolnok egy feszes hajrához.

Olyannyira, hogy egy újabb, ezúttal Gay által helyére küldött tripla után visszaállt a szokásos vékony különbség, a közönség pedig újult erővel zendített rá, nagy végjátékhoz közelítettünk.

A Szolnok fizikumát dícséri, hogy a végén is ugyanolyan intenzitással védekezett, mint a legelején: hiába ment el ismét 7 ponttal a Besiktas, Nikolov és Mills kosaraival 56-56-ra alakult az állás.

Egy perc volt már csak hátra, amikor 60-58-as vendégvezetést jegyezhettünk fel, Obie Trotter mindent megpróbált, Báder Márton leszedte a 14. lepattanóját, de nagyon higgadtan büntetőzött a török csapat.

Alig több, mint egy támadásnyi idővel a vége előtt a szolnoki amerikai, Mills is bedobta mindkét büntetőjét, természetesen odaütöttek Arrojónak, de a több mint 600 NBA-meccset játszott klasszisnak miért pot most remegett volna a keze...

A végén Horváth triplakísérletét blokkolták, így a Besiktas 64-60-ra nyert és döntőbe jutott. Az Olaj pedig felemelt fejjel készülhet a vasárnapi bronzmeccsre, az orosz Triumf és a francia Chalon esti elődöntőjének vesztese ellen.

EuroChallenge, elődöntő:

Szolnoki Olaj - Besiktas 60-64 (17-13, 13-20, 10-14, 20-17)

Legjobb dobók: Nikolov 13, Báder 11, Horváth 10 illetve Erceg 17, Hawkins 13, Arroyo 10

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!