szerző:
Somos Ákos

A debreceni EuroChallenge négyesdöntő bronzmeccsén a Szolnoki Olaj az orosz Triumf Ljubercivel mérkőzött. A magyar bajnok hatalmasat küzdöt, Trotter extrrát játszott, de végül az oroszok nyertek, így a Szolnok a 4. helyen zárta a Final Fourt.

A szolnoki szurkolók az EuroChallenge négyes döntő második játéknapjára belakták a debreceni Főnix Csarnokot, mindenhol felbukkantak csoportokban a magyar szinten hatalmas hodályban, óriási piros-fekete zászlót is kibontottak.

Nekik és a szolnoki játékosoknak is kellett a bronz, az orosz Triumf Ljuberci ellen ezzel az igénnyel ment fel a pályára az Olaj. A fiatal orosz csapat hazájában négy közé jutott a bajnokságban, de nem tűnt verhetetlen csapatnak.

Mills és Trotter szerezték az első hazai pontokat, a magyar válogatottat is irányító Trotter gyorsan két triplát is bevágott, és most a lepattanókra is odafigyelt a Szolnok. Védekezésben nem nagyon engedték az orszokat a palánk alá. 12-6-nál kért időt a Ljuberci.

Hiába. Horváth is igazolta, hogy megszokta a Főnix belmagasságát, a zónára váltó oroszokat ő is átdobta. Fölényben játszott a Szolnok mindkét palánk alatt, extrán is dobott, Gay a padról érkezve szórt két triplát, a Triumf Landry triplájával zárkózott, de az első negyedet Fodor betörése és ziccere zárta: 27-21.

©

Karaszjov 2+1 kosarával három pontra jött fel a Triumf, vissza is küldte a pályára Trottert Pór Péter, mert kicsit szétesett az Olaj támadójátéka. A honosított amerikai érte el elsőként a 10 pontot.

Hiába volt a szolnoki időkérés, Jefferson zsákolásával egyenlített a vendég, majd Karaszjov triplájával, először a meccsen, vezetett is. Ráadásul Báder megkapta harmadik hibáját.

Szinte hibátlanul dobott ekkor a Ljuberci, a hat pontos hátrányból így lett számukra ugyanekkora előny. Szétesett a Szolnok, az oroszok amerikai centere, Jefferson kedvére zsákolgatott, tíz ponttal is mentek a vendégek. De az Olaj mintha csak szeretné az ilyen helyzeteket: ahogy a Besiktas ellen, most is felkapaszkodtak. Egy félidő után 49-46-ra vezetett a Triumf Ljuberci.

Julien Mills folytatta a termelést a nagyszünet után, kilenc pontjához hozzátett még ötöt, az oroszok időt kértek. Grebenár hasznosan dolgozott Báder helyén, védekezésben mindkét csapat szigorított, kevés volt a pont a harmadik negyedben.

©

Trotter újabb hármasával ismét a Szolnok vezetett, amely mindössze 12 pontot kapott a 3. negyedben. A zónával nem tudott mit kezdeni az orosz csapat, egy negyeddel a vége előtt 66-61 volt Báderék javára.

Az oroszok pontjait három híján ugyanaz a három játékos dobta, kérdés volt, fogják-e végig bírni. Jött a segítség a nézőtérről az Olajnak, amit Obie Trotter a negyedik majd ötödik triplájával köszönt meg, fenomenálisan játszott. Hamarosan túllépte a 30 pontot.

De Jerry Jefferson is így tett a túloldalon, így az utolsó 3 perc csak egy pontos Olaj-előnnyel indult. Elképesztő izgalmak jöttek, az oroszok jól támadtak a 4 faultos Báderen és jól is büntetőztek, így végül megnyerték a bronzmeccset.

A Szolnoki Olaj ismét remek meccsen maradt alul, szégyenkezni semmi ok: az EuroChhallenge negyedik helye is remek eredmény a magyar csapattól.

©

Nyilatkozatok a mérkőzés után:

Báder Márton, az Olaj centere: "Olyan ez, mintha egy Grand Slam tenisztornán eljutna valaki a selejtezőből az elődöntőbe. nagyon komoly menetelés után jutottunk el idáig, sajnos a két utolsó meccset elvesztettük. Talán a rutin hiányzott, talán a kondíció, illetve fejben is elfáradtunk. Az oroszok lerohantak a végén. El kell raktározni ezt a szép sorozatot az emlékek közé, de innentől a magyar bajnoki rájátszásra koncentrálunk.

Trotter Obbie, irányító: "Hiába dobtam sok pontot, hiszen a csapat kikapott, ezért van egy kis hiányérzetem. Talán lehettem volna még jobb. Az orosz együttes rohanását nem tudtuk megállítani, a végén sokat hibáztunk, nem tudom, mi hiányzott."

Grebenár Péter, center: "Nem a kondícióval, inkább a koncentrációval volt baj a végén, lerohanásokból kaptuk a könnyű kosarakat, Jeffersonnal sem tudtunk mit kezdeni. Természetesen az egész kupamenmetelésre büszkék vagyunk, szép sorozat volt, sajnálom, hogy nem sikerült érmet szereznünk."

 

EuroChallenge, mérkőzés a 3. helyért:

Szolnoki Olaj - Triumf Ljuberci (orosz) 87-94 (27-21, 19-28, 20-12, 21-33)

Legjobb dobók. Trotter 33, Mills 19 illetve Jefferson 37, Karaszjov 25

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!