szerző:
hvg.hu

Berki Krisztián nyerte a lólengés olimpiai döntőjét, miután hibátlanul, györnyörűen mutatta be erősebb gyakorlatát. Nagy riválisa, Louis Smith hajszálra ugyanakkora pontszámot - 16.066 - kapott, a kivitelezés minősége, az elegencia döntött a magyar fiú javára. A másik magyar finalista, Hidvégi Vid leesett a szerről, nyolcadik helyen végzett.

Ötödikként lépett a lóhoz Berki Krisztián, a regnáló világbajnok. Hiba nélkül hajtotta végre rendkívüli erősségű, 6.9-es gyakorlatát, gyönyörűen dolgozott a szeren, hatalmas, szinte függőleges ollókkal, ezzel megteremtve magának az aranyesélyt.

©
©

Felszabadultan, mosolyogva és 16.066-os pontszámmal zárt, az összes lólengésgyakorlat között a legmagasabbal addig az olimpián. 6.9-es nehézségi értéke mellé 9.166-os kivitelezési pontszámot kapott, ez döntött az utolsóként pódiumra lépő brit versenyzővel szemben a magyar tornász javára, Louis Smithnél 9.066-ra értékelte a zsűri a kivitelezést. Hiába igazította tehát a brit versenyző Berki tökéletes gyakorlatához a magáét és ment rá az erősségre a látvány helyett. A látvány legyőzte az erőt, az arany Berkié lett, Smithnek az ezüst jutott. Hidvégi Vid sajnos rontott, leesett a szerről, újra kellett kezdenie a gyakorlatát. A nyolcadik helyen végzett.

Eredmény, lólengés, olimpiai bajnok:
   BERKI KRISZTIÁN  16,066 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300

"A bevonulásnál a sírás kerülgetett, annyira jó érzés volt, hogy ennyi magyar van itt" - mondta Berki Krisztián az eredményhirdetés után. Mint mondta, a gyakorllatában nem tud hibát találni, "minden pont jól jött ki".
 
Berki ugyanakkor azt is mondta, "le a kalappal a két angol versenyző előtt", mivel ekkora tömeg előttt is nagyon jól teljesítettek. Büszke vagyok, hogy előttük tudtam teljesíteni - tette hozzá. Az olimpiai bajnok estéje pihenéssel telik, reméli, holnap már tud a családjával találkozni.

Azt hitte, Smith fog nyerni

"Mindig megvárom az utolsó versenyző pontszámát, mielőtt örülni kezdenék, ráadásul most az utolsó a legnagyobb ellenfelem, Louis Smith volt" - nyilatkozta az MTI-nek az eredményhirdetés után az újpesti tornász. "Addig, amíg még nem jöttek ki a pontszámok, azt hittem, ő fog nyerni, hiszen nagyon jó gyakorlatot csinált, az elmúlt évben nagyon sokat fejlődött, s ez a kivitelezésén is látszott. Ezek szerint az én gyakorlatom mégis szebb volt. Egész kintlétem alatt nagyon szurkoltam Louisnak, hiszen aki itthon versenyez, az sokszor nehezebb helyzetben van, mert a közönség össze is nyomhatja. Nagyon örülök, hogy úgy sikerült nyernem, hogy mindenki megcsinálta jól a gyakorlatát."

Saját gyakorlatáról Berki úgy vélekedett, hogy nem tud és nem is akar hibát keresni benne."A mai napon minden passzolt, mind a lelki, mind a fizikai állapotom. És hát itt van a kezemben az aranyérem, így hát többet nem is kell mondanom. Ezért dolgoztam gyerekkoromtól kezdve. Szerencsére a selejtezőben jobban izgultam, ez a gyakorlatomon is látszott. Nem készültünk semmi extra dologgal, az edzőmmel azt beszéltük meg, hogy azt csinálom, amit edzésen szoktam." Hozzátette, edzőjével, Kovács Istvánnal az olimpiai utazás előtt arról beszéltek, ha nem jön az eredmény, akkor is emelt fővel távozhatnak a magyar sportéletből, mert annyi mindent értek el együtt."Szerencsére az ellenkezője történt, és sikerült nyernem, ezzel megkoronáztam a kapcsolatunkat, s itt vagyunk győztesként. Az én sikerem az övé is, hiszen ugyanannyit dolgoztunk érte. Remélem, most már hamarosan meg tudom neki mutatni az aranyérmet, mert a döntő óta még nem találkoztunk."

Berki a 2008-as pekingi játékokon a torna kvalifikációs rendszerének furcsasága miatt vb-másodikként nem indulhatott, de négy év múlva, Rio de Janeiróban ott szeretne lenni:"Rióban nyertem életem első Világkupáját, így mindenképpen kedves helyszín számomra. Ha a pekingi csalódás után talpra tudtunk állni, s végigcsinálni négy olyan évet, amit szinte nem is gondoltunk volna, hiszen az elmúlt években Eb-ket, vb-ket tudtunk nyerni folyamatosan, akkor lesz erőm a következő négy évhez is. Most szeretnék fújni egy kicsit, ebben az évben már biztosan nem megyek tornaterembe."

©

Berki a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét nyerte, s övé az ötödik magyar siker lovon a játékok történetében. Legutóbb Csollány Szilveszter nyert a 2000-es sydneyi olimpián gyűrűn, míg őt megelőzően lovon Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke tudott győzni, 1988-ban Szöulban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!