szerző:
Mészáros Sándor

Szívbemarkoló: így írta le Lewis Hamilton, a McLaren vb-aspiránsa, hogy mit érzett a Szingapúri Nagydíj 22. körében, amikor váltóhiba miatt vezető pozícióból kiállni kényszerült. Bár nehéz helyzetbe kerül, a brit azt ígéri: nem adja fel a bajnoki harcot.

Mint ismeretes, Hamilton a szombati időmérő edzésen megszerezte a pole pozíciót, a futamon pedig – egészen a kieséséig – magabiztosan vezetett. Nem csoda, hogy a brit csalódottan kullogott el a McLaren mellől, amikor a járgány a 22. körben váltóhibával felmondta a szolgálatot.

„Szívbemarkoló, hogy nem sikerült befejeznem a mai futamot” – mondta a 2008-as világbajnok. „Egyértelműen megvolt a tempónk a győzelemhez. Tény, hogy mielőtt kiestem, szionte csak utazósebességgel mentem és tartottam az előnyömet Vettel előtt. Aztán jött a probléma a váltóval. Előbb a harmadik fokozat szállt el, aztán pedig üresbe kapcsolt és ennyi. Csalódott vagyok, de úgy gondolom, hogy a tempónk mindenképpen elégedettségre ad okot. Erre alapozva szerintem támadó felfogásban utazhatunk a hátralevő versenyekre.”

Lewis Hamilton
©

Az előző három versenyből kettőt is megnyerő Hamilton a szingapúri kudarccal nehéz helyzetbe került: a viadal előtt a vb-éllovas Ferrari-ász, Fernando Alonso közvetlen üldözője volt, most azonban visszaesett a ponttáblázat 4. pozíciójába és hátránya 52 egységnyire, több mint két győzelemnyire nőtt a továbbra is vezető spanyolhoz képest.

„Tudom, hogy nehéz lesz utolérni az olyan srácokat, mint Alonso és Vettel, főleg akkor, ha rendszeresen befejezik a versenyeket, de nem adom fel. Hat verseny még hátravan és a célom az, hogy mind a hatot megnyerjem. Egészen a legvégéig harcolni fogok” – fújta meg harci kürtjét a 2008-as vb-első, akinek jövőjét is bizonytalanság övezi: szerződése a McLarennel a szezon végén lejár, s hetek óta valóságos hisztéria zajlik a paddockban azzal kapcsolatban, hogy marad-e vagy átigazol a Mercedeshez.

Hamilton kieséséből nem csak Alonso profitált, hanem saját csapat- és honfitársa, Jenson Button is, aki a győztes Sebastian Vettel mögött a 2. pozícióban futott be.

„Remek érzés volt újra a dobogón állni” – mondta 2009 világbajnoka. „Ha a hátralevő futamokat is az első két hely valamelyikén tudnám befejezni, az tökéletes lenne. Az első etapban egyébként úgy éreztem, hogy megnyerhetem a futamot, mert tovább maradtam ki a pályán, mint a közvetlen ellenfeleim, de végül nem volt gondjuk a keményebb abroncsokon, így ne tudtam előnyt kovácsolni ebből a húzásból. Halovány esélyem még mindig van a bajnokság megnyerésére, de most inkább élvezem a versenyzést.”

Button 119 pontjával az egyéni tabella 6. helyén állomásozik, hátránya 75 egység Alonsóhoz képest.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!