szerző:
hvg.hu

Újra az FTC játékosa lesz Gera Zoltán. A hetvenhétszeres magyar válogatott focista korábban tíz évig Angliában játszott, de több napja Thomas Doll edzéseit látogatja már, és szerdától mindezt a klub igazolt labdarúgójaként teszi – jelentették be a klub honlapján.

Gera Zoltán 1979. április 22-én született Pécsen.

Fiatalon előbb a Harkányhoz, majd a Pécsi MFC-hez szerződött, ahol kivételes játékával hamar kivívta a figyelmet. Több klub is szerette volna leigazolni, végül a Ferencvárosi Torna Club ajánlatát fogadta el, 2000-ben igazolt a IX. kerületbe, 21 évesen.

2002-ben bekerült a válogatottba is, és mivel mindkét fronton kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a világ legjobb bajnokságaiból jelentkeztek be érte a külföldi csapatok. Közöttük volt a Premier League-ben szereplő West Bromwich Albion is, amely 2004-ben magyarországi rekordösszegért szerződtette. 

A birminghami klubban Gera az első két bajnoki mérkőzésén még csereként kapott helyet, de a harmadik találkozóján edzője már kezdőként küldte pályára. Gera csapata második legeredményesebb játékosa lett, és a soccernet.com beválasztotta a szezon álomcsapatába. 

Gera később a Fulhamhez igazolt, első idényében komoly szerepet játszott abban, hogy a londoni csapat a hetedik helyen zárt, ezzel kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőjébe.

©

A 2009/2010-es idényben Gera Zoltán minden eddigi teljesítményét felülmúlta. Csapatával bejutott az Európa Ligába, és a legjobb 16 között a Sahtyor Donyecknek gólt lőtt, majd a legjobb 8 között a Juventus ellen duplázni tudott. Az elődöntőben is bravúros futballt mutatott be a támadó, aki a Hamburg ellen ismét betalált, és ezzel belőtte csapatát a Európa Liga döntőjébe. A találkozót követően Gera dicséretétől volt hangos az európai sajtó. 

Gera az Atletico Madrid elleni döntőben is pályán volt, és bár a mezőny egyik legjobbja volt, a címet végül a spanyol csapat hódította el.

A szezon végén a sajtó szerint a Liverpool, az AS Roma, és a Fenerbache is megpróbálta megszerezni a magyar játékost, aki azonban maradt a Fulhamnél. 

2011 nyarán tért vissza a West Bromwich Albionhoz, és az idény nyarán távozott az egyesülettől. 

A magyar válogatott labdarúgó ezután már az FTC edzéseit látogatta, majd pár hét közös munka után megegyeztek visszatéréséről a Ferencváros vezetőivel.

Az elmúlt tizenöt év legjobb magyar futballistáját 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az év legjobb magyar játékosának választották, míg 2011-ben a Hollandia elleni Eb-selejtezőn szerzett első gólja az év találata lett hazánkban – olvasható a Fradi.hu-n.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!