szerző:
hvg.hu/MTI

A következő szezontól tesztelheti a FIFA és tagszövetségei a videobírót, ami rendesen felforgathatja a sportág életét. A pontosabb szabályokról márciusban döntenek.

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB szerint a visszajátszások segítenék a játékvezetők döntéseit a gólok, a tizenegyesek, a kiállítások megítélésénél, és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál is. A gólok esetében kétféle gólvonaltechnológia működik már 2012 óta, minden fontosabb bajnokságban bizonyított is. A tizenegyesek és a kiállíátások esetében szűrni lehetne a színészkedést, illetve az is könnyebben megállapítható lenne, hogy valóban büntetőterületen belül történt-e egy eset vagy kézzelt ért-e valamelyik védő a labdához.

Jonathan Ford, a nemzetközi testület elnöke, a walesi szövetség vezetője nyomatékosította, hogy kimondottan ajánlani fogják, hogy az IFAB márciusi ülésén hagyja jóvá a tesztelést. "Az elvek világosak, de a részleteket még tisztáznunk kell" - tette hozzá. 

A testület januárban tárgyalni fog a sérülések ideje alatt alkalmazható ideiglenes cseréről, illetve a hosszabbítás esetén felvetett negyedik cserelehetőségről is. A tagok tavaly februárban a negyedik cserét, a tripla büntetés módosítását és a videobíró bevezetését sem támogatták. Utóbbi kapcsán Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) azóta felfüggesztett főtitkára a februári döntést követően azt mondta, hogy ez a futballtörténelem legnagyobb döntése lehet, amelyet nem szabad elsietni.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.