szerző:
MTI / hvg.hu

Los Angeles női diszkoszvető bajnoka, a holland Ria Stalman beismerte, hogy végig doppingolta az olimpiát megelőző éveket.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia női diszkoszvető bajnoka, a holland Ria Stalman beismerte, hogy pályafutása késői szakaszában doppingolt. Mivel az olimpia után visszavonult, lényegében doppingolva jutott ki az olimpiára.

"Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta" - mondta a 64 éves nehézatléta. "Ez akkor is tiltott volt, de rizikó nélkül csinálhattam az edzések során, mivel akkor nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések."

Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben, fél méterrel megelőzve az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel túlszárnyalva a harmadikként végzett román Florenta Craciunescut. Nem sokkal az ötkarikás játékok után visszavonult és 1984-ben az év sportemberének választották Hollandiában. Az egykori diszkoszvető szerint azért nyúlt tiltott szerekhez, mert rájött, hogy nem tud versenyezni a sokkal erősebb kelet-európai riválisokkal.

"Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Arra gondoltam, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem" - mondta Stalman.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!