szerző:
hvg.hu

Nemcsak Budapesten, hanem 30-40 helyszínen rendezne olimpiát Magyarország - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpia pályázatának vezetője.

Budapest olimpiai méretű város, és különösebb erőfeszítés nélkül meg tudja oldani a rendezéssel járó feladatokat – állította Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádió műsorában. De nemcsak a fővárosban, hanem 30-40 további helyszínen tartanának rendezvényeket.

Fürjes Balázs szerint Budapest azért is profitálhatna a rendezésből, mert a koncepcióváltása értelmében a házigazda közép- és hosszú távú céljait olyan fejlesztések is szolgálják, melyek az olimpiától függetlenek. Fontos újítás a több helyszín lehetősége, a kormánybiztos szerint Magyarországon minden helyszín 90 perc alatt elérhető lenne.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két nagy kihívás előtt áll, és ezekre a magyar pályázat lehet a válasz – mondta Fürjes Balázs. Az egyik kihívás, hogy a "giga-mega" olimpiák kora lejárt, az új koncepció szerint nem a város van az olimpiáért, hanem az olimpia van a városért. A lényeg, hogy a sportesemény miatt ne legyen szükség öncélú beruházásokra, minden fejlesztés szolgálja egyben az adott települések hosszú távú, olimpiától független céljait.

Az az elvárás, hogy a rendezéshez ne legyen szükség új beruházások tömegére, nagyon fontos, hogy az egy olimpia egy város elv már a múlté – tette hozzá. A kormánybiztos szerint a rendező országon belül más helyszíneket is be lehet vonni, ez Magyarország esetében egy nemzeti olimpiát tesz lehetővé. Szerinte nekünk Győrtől Szegedig, Debrecenig, Nyíregyházáig, Miskolcig, Veszprémig és a Balatonig minden területe az országnak helyszínül szolgálna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!