szerző:
hvg.hu

A lépés várható volt, a FIFA elnök ügyvédje csak a lehetőségre várt.

Sepp Blatter amerikai ügyvédje, Richard Cullen az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy ügyfele megfellebbezi azt a döntést, amely a FIFA elnököt 8 évre eltiltotta.

A lépésre azután nyílt lehetőség, hogy a FIFA etikai bizottsága szombaton jelezte, hogy Blattert és Michel Platini elnökhelyettest is értesítette a döntés indoklásáról. A szintén 8 évre eltiltott Platini jogi képviselője már korábban elmondta, hogy ügyfele szintén fellebbezni fog.

©

A FIFA etikai bizottsága decemberben hozta meg a döntését, amely szerint a két vezető visszaélt a pozíciójával. Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-vezető úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az ügyletről azonban nem született írásos szerződés, az etikai bizottság pedig hétfőn jelezte: mindkét sportvezető esetében elutasította azt az indoklást, hogy a kifizetés szóbeli megállapodás alapján történt, egyúttal leszögezte, annak "semmilyen jogalapja nem volt".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!