szerző:
hvg.hu

A magyar vízilabda-válogatott a Görögországgal játszott döntetlen után győzelmi kényszerben szállt vízbe Oroszország ellen, ugyanis a csoportból való továbbjutás az alapfeltétele, hogy olimpiai kvótát szerezhessen a válogatott a szerbiai vízilabda-Eb végén.

Az első negyed elején csak ismerkedtek egymással a csapatok, a korai kísérletek kimaradtak, végül az oroszok szerezték meg az első találatot, melyre nem tudtuk egy emberelőnyös szituációból válaszolni, ráadásul egy megúszást követően az oroszok kétgólosra növelték előnyüket. Az első negyed távolról sem mondható kiegyensúlyozottnak, rendre kimaradtak a sokszor ötlettelennek tűnő próbálkozásai a magyar csapatnak, az oroszok viszont folytatták és 1:4-es eredménnyel ért véget az első negyed.

Varga Dénes keresi a társakat az orosz Adel Ginyijatovval szemben.
©

A második negyed elején első támadásunkból gólt értünk el, de azonnal válaszolni tudtak az oroszok, akik rendkívül jól lőttek ebben a periódusban, persze a védelmünk is gyakran lemaradt, bár Nagy Viktor igyekezett védéseivel minél többet hozzátenni a mérkőzéshez. Támadásban és védekezésben is magukra találtak a magyarok a negyed derekán, végül fokozoatosan sikerült faragni a hátrányból, így 4:5-ös állással ugorhattak vissza a medencébe a második félidőre.

A következő játékrészt egy kapufával nyitottuk, de Nagy Viktor ismét a helyén volt az orosz ellencsapásnál. Míg mi komoly munkával védekeztünk, az oroszoknak sokszor inkább szerencséjük volt, egy alkalommal a már tehetetlen kapust találta fejen egy magyar lövés. A sokadik támadás végén sikerült Vámos Márton révén egyenlítenünk, végül Bátori Bence szerezte meg a magyar vezető találatot. Egy komoly védés még kellett Nagy Viktortól az előny megtartásához egy egyedül maradt orosszal szemben, sőt Erdélyi utolsó másodperces lövésével kettőre nőtt a magyar előny, 7:5 a negyed vége.

A befejező negyedben az volt a kérdés, hogy elfáradtak-e az oroszok az általuk az elején diktált erős tempóban. A ráúszást követő első találat Varga Déneshez fűződik, de gyorsan érkezett rá a válasz egy átlövésből. Később azonban rendre felülmúltuk az orosz védelmet, így sikerült felépíteni egy négy gólos előnyt a mérkőzés vége előtt két perccel. Bátori egy emberelőnyös helyzetben ötre növelte az előnyt a szélről egy rövidsarokra visszapattintott lövéssel. Az oroszok teljesen szétestek a végére: Vámos csente el a labdát, Bátori kísérte az akciót és a passz után a tátongó kapuba kellett csak helyeznie, így 12:6-ra zárta a találkozót a magyar válogatott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!