szerző:
MTI

Roger Federer szeretne neveket hallani, kik azok, akik érintettek a tenisz legfelsőbb köreibe begyűrűző bundabotrányban. Novak Djokovic azt mondta, hogy 2007-ben Oroszországban az ő stábját is megkeresték bundázási szándékkal, de az illetőt elküldték. Serena Williams nem hallott még fogadási csalásokról a teniszben.

Megszólalt Roger Federer és Novak Djokovic az után, hogy a BBC és a BuzzFeed News feltárta: a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel.

A közös oknyomozó riportot szándékosan az ausztrál nyílt bajnokság első napján, hétfőn hozták nyilvánosságra. A riport szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak. A sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott, ezért az említett 16 teniszező - akik között Grand Slam-tornagyőztesek is vannak - továbbra is versenyezhet. A bundázással gyanúsított játékosok közül nyolcan ott vannak a melbourne-i torna mezőnyében.

Serena Williams
©

A Reuters brit hírügynökség által megszólaltatott japán Nisikori Kej, illetve a női világranglistát vezető amerikai Serena Williams is úgy nyilatkozott, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem hallott fogadási csalásokról a sportágban.

Federer: Szeretnék neveket hallani

A játékosok közül Roger Federer is megszólalt az ügyben. A svájciak korábbi világranglista-vezetője kijelentette: elég találgatást hallott már a bundázásról, ha valóban voltak vétkes játékosok, akkor éppen itt az ideje, hogy nyilvánosságra kerüljön a nevük.

Roger Federer
©

"Szeretnék neveket hallani, mert csak konkrétumok ismeretében lehet valós vitát folytatni erről a dologról. Melyik játékosokról van szó? Ki volt az? Páros vagy egyéni játékos? És melyik tornán történt?" - kérdezett vissza Federer, aki szerint a sportág becsületének megőrzése miatt rendkívül fontos az ügy tisztázása.

A jelenlegi világelső, a szerb Novak Djokovic kifejtette: kételkedik abban, hogy a bundázás begyűrűzött a sportág legszűkebb élmezőnyébe, ugyanakkor szükségesnek tartja a felügyeleti rendszerek megerősítését. Hangsúlyozta, hogy amíg nincsenek bizonyítékok a fogadási csalásra, addig csak spekuláció, ami az ügy kapcsán eddig elhangzott, azt viszont megerősítette, hogy 2007-ben, egy oroszországi meccs előtt az ő szakmai stábját is megkeresték a végeredmény befolyásolásának szándékával.

Novak Djokovic
©

"Az illető megpróbált eljutni hozzám és beszélni velem, de természetesen azonnal elutasították" - mesélte Djokovic.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!