szerző:
hvg.hu

Vereséget szenvedett a rendkívül harcos és agresszív montenegrói válogatott ellen a Benedek Tibor vezette magyar vízilabda-válogatott, így biztosan olimpiai kvalifikációs tornára kényszerül.

Nem csak a döntőbejutás, hanem az olimpiai kvóta is a tétje volt a Montenegró elleni elődöntőnek a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon. A szerb válogatott már korábban kvótát szerzett, így a másik döntős még egy vereség ellenére is induló lehetett.

Az első negyed elején inkább a védelmek domináltak – mint kiderült később is -, a sokadik támadásból, öt perc elteltével sikerült megszereznünk a vezetést Varga Dénes találatával. Sajnos ez felrázta a montenegrói csapatot is, akik gyorsan válaszolni tudtak. A hátralévő két perc még két gólt hozott, azonban ez döntetlent jelentett.

A második játékrész nem volt a magyar csapaté. Montenegró védelmét elismerést illeti, ismét sikerült sokáig találat nélkül tartani a magyar csapatot. Az első találatot ők jegyezték a 12. percben, amire Manhercz egy perc múlva tudott válaszolni. A vezetést nem tudtuk megszerezni, miután kontrát fújtak egy támadásunkra, ráadásul Brguljan ismét vezetést szerzett, Varga Dániel meg csak kapufáig jutott.

©

A harmadik negyedben mindenképp tartani kellett a távolságot, a montenegróiak rendkívül keményen játszottak, a játékvezetők pedig ehhez igazodtak és valóban csak a kemény szabálytalanságoknál járt kiállítás, azonban többször a magyar védelem ellen. A montenegróiak 4:5-ös vezetésük tudatában egy emberelőnyös szituációt elkényelmeskedtek, ráadásul egy időkérést is elégettek rá, sajnos nem sikerült rá válaszolni, mindkét csapat idegesen vezette támadásait. Végül egy ötméterest kapott az ellenfél, de ezt sem sikerült gólra váltani, Nagy Viktor rendkívüli reflexszel ütötte kapufára a labdát.

Kis Gábor nyitotta az utolsó játékrészt, nem is akárhogy, egy remek átlövéssel egyenlített, 5:5-volt ekkor az állás. Nagy Viktor egy lövést fejjel tolt a kapufára, sajnos azonban nálunk is csak odáig jutott egy ejtett lövés. Egy montenegrói meg is úszott, a passzt követően behúzta a magyar kapus karja alatt a labdát a kapuba. Ráadásul a montenegrói kapus is remek formában védett, jobbnál jobb lövéseink haltak el a keze által. Varga Dénes kiállítása ráadásul nehéz helyzetbe hozott minket, amit könyörtelenül kihasználtak, ezzel kétgólosra nőtt az előnyük két perccel a mérkőzés vége előtt. Két emberelőnyt sem sikerült kihasználni, az utolsó percben jött is a kegyelemdöfés, végül 5:8-as eredménnyel Montenegró jutott a döntőbe, mi a bronzért játszhatunk.

A magyar válogatott így olimpiai kvalifikációs tornára szorul, de a csapat erejét nézve nem kell kétségbe esni, nagy valószínűséggel ki tudja majd harcolni az olimpiai indulást.

A női válogatott kiváló játékkal jutott döntőbe Olaszország ellen aratott győzelmével, ahol az aranyérem mellett az olimpiai indulás a tét a hollandok ellen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!