szerző:
hvg.hu/MTI

A 24 éves Konta magyar szülők gyermekeként született Sydneyben, magyar útlevele mellett ausztrál és brit állampolgársággal rendelkezik, de egy nemzethez húz a szíve.

Három útlevéllel, köztük magyarral is rendelkezik a brit Johanna Konta, aki szerdán bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság női versenyének elődöntőjébe. A 133. helyen álló kínai Csang Suajt búcsúztató játékos családja még gyermekkorában hagyta el Ausztráliát, majd az angliai Eastbourne-ben telepedtek le. "Azt hiszem, én vagyok a női Jason Bourne" - utalt tréfásan az amerikai akciófilm-sorozat több identitással is rendelkező címszereplőjére. "Hármas állampolgár vagyok, de egyértelműen britnek érzem magam".

A világranglistán 47. Konta elmondta, azért hagyták el Ausztráliát, hogy a barcelonai Sanchez Akadémián tanulhasson, szülei ugyanis nem akartak túlságosan távol lenni 13-14 éves lányuktól. "Mivel Magyarországról, az európai kontinensről származunk, a szüleim úgy döntöttek, hogy Angliába költöznek. Értem hozták meg ezt az áldozatot" - tette hozzá.

Az Australian Openen először főtáblás teniszező révén 1983 óta először lesz brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Akkor Jo Durie került a négy közé a US Openen. Mivel a férfiaknál Andy Murray is bejutott a négy közé Melbourne-ben, a britek 1977 óta először képviseltetik magukat GS-elődöntőben férfi és női vonalon is.

Konta következő ellenfele - első találkozójukon - a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz, aki a kétszeres bajnok Viktorija Azarenkát búcsúztatta. "Kimegyek a pályára, és élvezni fogom a meccset" - jelentette ki ennek kapcsán a britek büszkesége, aki 2014-ben a budapesti Fed Kupa-tornán kikapott Babos Tímeától.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!