szerző:
MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság helybenhagyta a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket eltiltotta a riói nyári olimpiától.

Az IWF az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált pozitív doppingtesztek miatt hozta meg tavaly novemberben a bolgár emelőket érintő határozatát, és amellett 500 ezer dolláros büntetést is kirótt a nemzeti szövetségre. Utóbbi büntetést a Sportdöntőbíróság eltörölte.

A tavaly áprilisi Európa-bajnokságra készülő bolgár válogatott edzőtáborában márciusban tartottak ellenőrzést, és a levett mintákban 11 emelő esetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

A vizsgálaton három női és nyolc férfi súlyemelő akadt fenn, utóbbiak között három Európa-bajnok is volt: a 2005-ben győztes Demir Demirev, továbbá a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov és Ivajlo Filev. A pozitív doppingtesztet produkálók közül heten 9, négyen pedig 18 hónapos eltiltást kaptak.

Bulgáriának már korábban is akadtak gondjai a nem tiszta felkészüléssel. A 2000-es sydneyi olimpiáról a bolgár csapatot hazahívták, az addig szerzett érmeiket pedig elveszítették az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt kizárta őket a játékokról. Nem sokkal a 2008-as pekingi olimpia előtt a válogatottat vissza kellett léptetni az ötkarikás játékoktól, miután 11 súlyemelőjükről kiderült, hogy tiltólistás szereket használtak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!