szerző:
MTI

A kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának 2017 januárjáig szól a megbízatása, ám amikor 2014 októberében kinevezték, az egyik kikötés az volt, hogy a csapat szerezzen indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - ez nem sikerült. A holnapi szövetségi elnökségi ülésen leválthatják.

Kedden eldől, maradhat-e a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Talant Dujsebajev. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöksége ugyais holnap dönt a sorsáról, és a női válogatott új szövetségi kapitányát is kinevezheti.

Az MKSZ azért van döntéskényszerben, mert immár biztos, hogy egyik magyar csapat sem lesz ott a riói olimpián.

A férfiak a vasárnap zárult lengyelországi Európa-bajnokságon a 12. helyen végeztek, így lemaradtak az olimpiai selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről. A spanyol-orosz Talant Dujsebajevnek 2017 januárjáig szól a megbízatása, ám amikor 2014 októberében kinevezték, az egyik kikötés az volt, hogy a csapat szerezzen indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára.

©

A 47 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes szakember egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is. Az Eb után jelezte, szívesen maradna kapitány, s döntsön az MKSZ elnöksége, hogy folytathatja-e a munkát. Dujsebajev a rossz Eb-szereplést illetően minden felelősséget magára vállalt.

A tréner kilenc olyan játékosnak szavazott bizalmat az Eb-n, akik korábban még nem játszottak világversenyen, miközben több korábbi alapemberre - például Lékai Mátéra vagy Ilyés Ferencre - nem számított. A csapat eleve nehéz helyzetben volt, mert lemaradt a 2015-ös katari vb-ről, így aztán a lengyelországi Eb-n bravúr kellett volna ahhoz, hogy kijusson az ötkarikás selejtezőre.

A női válogatott a decemberi, dániai világbajnokságon 11. lett -  vb-n még soha nem ért el ilyen rossz helyezést -, lemaradt az olimpiai selejtezőről és ezzel együtt a riói játékokról. Németh András szövetségi kapitány a vb után azonnal lemondott. Kocsis Máté, az MKSZ elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy január végén-február elején lehet új kapitány, és "sok név van a kalapban, magyar és külföldi szakember egyaránt".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!