szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Össztűz alá került Németh Krisztián, a magyar labdarúgó-válogatott játékosa, miután a hétvégén kiderült: a Sporting Kansastől a katari al-Garafához igazol. Azzal vádolták, feladja karrierjét a pénzért. A játékos a Facebookon írta meg, mi történt.

A foci helyett a pénzt választotta; nincs tekintettel arra, hogy jön az Európa-bajnokság; eladta magát! – ehhez hasonló vádak fogalmazódtak meg, miután a hétvégén kiderült, Németh Krisztián távozik az Egyesült Államok labdarúgó-bajnokságában szereplő Sporting Kansastől (ahol egyébként a tavalyi szezon gólját is szerezte), és Katarba szerződik.

Németh Krisztián gólja, amely a szezon legszebbje lett az Egyesült Államokban:

Hétfőn azután maga a válogatott játékos számolt be a döntés hátteréről a Facebook-oldalán.

©

Ebben a többi között kitér azokra a bírálatokra is, amelyek az elmúlt napokban érték, illetve tisztázza azt is, valóban több pénzt fog keresni, de nem ezért megy. A franciaországi Eb miatt pedig lépését a szövetségi kapitánnyal is egyeztette:

"Köszönöm mindenkinek a türelmet az elmúlt napokban! Tisztában vagyok azzal, hogy a klubváltással meglepetést, sokaknak csalódást, esetleg fájdalmat okoztam. A döntéseim okaként és háttereként legtöbben egyértelműen a pénzt nevezik meg.

Valóban sok pénzt fizettek értem, és jóval többet keresek majd, mint korábban, de a történtek háttere ennél sokkal bonyolultabb. 

Az elmúlt hetekben olyan helyzetbe kerültem, melyből ebben a pillanatban Katar és az Al-Gharafa volt a kiút. Nekik volt sok pénzük, ők voltak hajlandóak sok pénzt fizetni értem, nekik van egy olyan edzőjük, aki minden követ megmozgatott értem. Ezért hálás vagyok az új klubomnak, edzőmnek és azon leszek, hogy ezt bizonyítsam is. A helyzetem tavaly év végére egyértelművé vált, a Sporting Kansasnál nem úgy gondolkoztak a szezonomról, teljesítményemről, jövőmről, beleértve a lehetséges Eb-szereplésemet, ahogy azt reméltem. 

Kifejezetten csalódott voltam emiatt, főleg miután tapasztaltam, miként kezeli ezt a helyzetet a klubom.
Ingyen érkeztem és nagyon magas összegért távoztam, mert csak úgy távozhattam. 

A mostani keresetemnek a harmadáért szívesen maradtam volna a Sportingnál úgy is, hogy nem lettem volna a csapat legjobban kereső játékosai között. Erre nem volt lehetőségem. Sajnálom.

Meg kell köszönnöm az SKC vezetőinek és Vermes Péternek a számomra nyújtott lehetőséget annak ellenére is, hogy a végén nem értettünk egyet. Sok sikert kívánok a Sporting Kansasnak, köszönöm csapattársaimnak az együtt töltött évet és az elmúlt napokban tanúsított szolidaritásukat. Soha nem felejtem el, ahogy fogadtak, hogy az első pillanattól mennyi szeretetet és segítséget kaptam a Sporting Kansas öltözőjében.

(...)

Végső döntésem előtt többször is egyeztettem Bernd Storck szövetségi kapitánnyal, aki megértette a helyzetemet és támogatásáról biztosított. Ez számomra a közelgő Európa-bajnokság miatt rendkívül fontos volt, hiszen mindenképpen szeretnék ott lenni az Eb-n.

Végezetül szeretnék pár szót szólni arról a hihetetlenül szélsőséges érzelemnyilvánításról, ami az elmúlt napokban velem kapcsolatban megnyilvánult. Egy ideig gondolkoztam, hogy töröljem -e a Facebook-oldalamról a gyalázkodó hozzászólásokat. Nem tettem. Megtanultam az elmúlt években, hogy az emberek véleményét nem lehet semmissé tenni, semmit nem lehet csak úgy letörölni. Ezek a megnyilvánulások egy futballista életének a velejárói.

Amikor Hollandia legszegényebb csapatában, az RKC Walwijkban játszottam, vagy amikor az NB II.-es MTK-ba jöttem vissza, senki nem nézte a szerződésem anyagi oldalát, akkor más volt a baj a szerződéseimmel.

Egy éve amikor Kansasba szerződtem szintén rengeteg kritikát, lesajnáló kommentet kaptam. Most a háttér ismerete nélkül sokan gyaláztak. Köszönöm azoknak, akik nem tették, köszönöm azoknak akik továbbra is kíváncsiak rám, bíznak bennem, és szurkolnak nekem! Az elmúlt hetekben, napokban rendkívül méltatlan pillanatokat és helyzeteket is átéltem, de mindig segített a számomra legfontosabbak szeretete és segítsége. Eddig is tudtam, kik vannak mindig és minden helyzetben mellettem, most még világosabban kiderült. Sokan nincsenek, de elegen ahhoz, hogy minden nehézségen átsegítsenek."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!