szerző:
hvg.hu

Egy új sisaktechnológiát kísérleteztek ki az amerikai futball játékosok számára, aminek bevezetésével nagyban visszaszorulhat a kemény ütközések miatt bekövetkezett agyrázkódások száma, amely számos visszavonult sportoló életét is megnehezíti.

A 3D-nyomtatással készített szivacsos, rugalmas réteg nagyban segítheti az NFL játékosokat, hogy elkerüljék a komoly agysérüléseket. Az évtizedek során számos játékos szenvedett komoly, gyakran sorozatos agysérüléseket, melyek visszavonulásuk után súlyosan befolyásolták életvitelüket. Többen mozgáskoordinációs, illetve kognitív képességeikben szenvedtek károsodást.

A sérülések elkerülése érdekében már kötelezővé tették azt a szabályt, hogy agyrázkódás gyanújával, vagy rövid eszméletvesztést követően nem engedhetnek vissza egyetlen játékost sem a pályára, bármekkora is legyen a mérkőzés tétje. A sisakok evolúciója is a botrányt követően indult meg.

A Cardiffi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói által kikísérletezett polimer habból nyomtatott rács nagy energiát képes elnyelni. A kutatást 250 ezer dollárral az NFL is támogatta, azt szeretnék elérni, hogy a sisakgyártók is átvennék a technológiát.

A kutatók szerint az új anyag a motorosok számára is hasznos lehet, akik körében szintén gyakoriak a balesetből fakadó agysérülések, ugyanis ott a sisak inkább a kemény elemekkel való közvetlen érintkezéstől óv. Más kutatások egy eltérő technológiát is kikísérleteztek, amit MIPS-nek neveztek el. Ennek lényege, hogy a sisakon külső rétegén belül egy másodikat is kialakítottak, a kettő között pedig rezgéscsillapító elemeket szereltek, hogy a többirányú mozgást is képes legyen csillapítani.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!