szerző:
MTI

Az Angol Labdarúgó Szövetség huszadik európai szervezetként csatlakozott szerdán a Gianni Infantinót támogatók közé a FIFA jövő pénteki elnökválasztásában.

Az UEFA főtitkára, Gianni Infantino mellett négyen pályáznak a FIFA elnöki posztjára: Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

"Azt csináltuk, amit ígértünk: minden jelölt beszéltünk személyesen vagy telefonon. Gianni és Ali herceg lenyűgözött minket, végül az UEFA-főtitkár támogatása mellett döntöttünk" - mondta szerdán a Sky Sports televízióban Greg Dyke, az FA elnöke.

Korábban a magyar, a szerb, a horvát, a bosnyák, a szlovén, a macedón, a montenegrói, az albán, a bolgár, a görög, a ciprusi, az orosz, a román, a török, az osztrák, a cseh, a szlovák, a lengyel és a liechtensteini szövetség vezetői is kinyilvánították, hogy Infantinóra szavaznak majd a jövő pénteki választáson. A közelmúltban már felsorakozott mögötte tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai és több afrikai ország is, ezzel ő számít a legesélyesebb jelöltnek.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt első fokon nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!