szerző:
MTI

Természetellenesnek nevezte az azonos neműek házasságát a híres bokszoló, a Nike gyorsan fel is mondta vele támogatói szerződését.

A Nike sportszergyártó cég felbontotta szerződését Manny Pacquiaóval, a 21. század egyik legjobb profi ökölvívójával a melegeket durván támadó és degradáló nyilatkozata miatt.

A Fülöp-szigeteki bokszoló, aki országgyűlési képviselőként is dolgozik, egy helyi televíziós műsorban beszélt az azonos neműek házasságának kérdéséről, amit természetellenesnek nevezett.

"Látott már valaki két hím vagy két nőstény alkotta párt az állatok között?" – reagált a felvetésre Pacquiao, hozzátéve, ha valaki egynemű kapcsolatban él, vagy ezt támogatja, rosszabb, mint az állatok, mert szerinte az állatok legalább tisztában vannak a nemek közötti különbségekkel. Az amerikai vállalat szerdán közleményben jelezte, hogy elítéli Pacquiao szavait, s megszünteti a vele kötött szerződését.

"Manny Pacquiao nyilatkozatát visszataszítónak találjuk" – áll a közleményben. – "A Nike mélységesen elítéli a diszkrimináció minden formáját, a vállalat hosszú ideje támogatja a meleg közösséget és kiáll a jogaiért."

Az interjút követően több Fülöp-szigeteki híresség is élesen kikelt a bokszoló mondatai ellen, s bocsánatkérést követeltek tőle. Pacquiao erre úgy reagált, hogy nem tudja támogatni a melegek házasságát, ám minden embert szeret.

Menedzsere, az amerikai Bob Arum igyekezett leszögezni, hogy Pacquiao véleménye ebben a témában szöges ellentétben áll az ő személyes meggyőződésével, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a sportoló mélyen vallásos, ezért tartja rossznak a homoszexualitást, nyilatkozata pedig azért volt ilyen szélsőséges, mert választási kampány van az országban.

A karrierje során egyedülálló módon nyolc kategóriában is világbajnok Pacquiao (57 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség) tavaly májusban bokszolt utoljára, méghozzá Floyd Mayweather Jr. ellen, akitől pontozással kikapott, ám a veresége ellenére is több mint 100 millió dollárt keresett a meccsel. Legközelebbi mérkőzését Timothy Bradley ellen vívja majd április 9-én.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!