szerző:
hvg.hu

Első alkalommal beszélt ilyen nyíltan a sorozatos agyrázkódások következtében kialakult encefalopatiáról az amerikaifutball-szövetség elnökségi tagja.

Jeff Miller, az NFL alelnökét az Egyesült Államok politikusokból álló bizottsága kérdezte, hogy a szövetség tudomása szerint van-e kapcsolat a visszavonult sportolóknál tapasztalt agyműködési zavarok és a sorozatos agyrázkódások között. "Természetesen igen" - felelte a kérdésre Miller. Az eset érdekessége, hogy az 50. Super Bowl előtt egy neurológuskutató, Mitch Berger azt mondta, hogy nincs kapcsolat a sportsérülések és az krónikus betegségek kialakulása között - Berger az NFL felkérése vezetett vizsgálatot.

Az NFL vezetése a legutóbbi vizsgálattól függetlenül már elismerte, hogy a sorozatos fejsérülések kockázatot jelentenek a későbbi encefalopatia kialakulásban, ám ekkor még nem volt szó egyértelmű kapcsolatról.

Miller felidézte a Bostoni Egyetem kutatójának, Ann McKee szavait is. A kutató korábban azt mondta, hogy nincs kétsége arról, hogy a betegség a sport miatt alakul ki, de ez jellemzően csak a sportoló halála után volt bizonyítható. 94-ből összesen 90 esetben igazolódott a kapcsolat gyanúja a kutatás során.

Eddig csaknem 5 ezer játékos perelte be az NFL-t, mert az eltitkolta előlük a lehetséges agykárosodás és a dementia veszélyeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!