szerző:
hvg.hu

Elismerte a FIFA, hogy vesztegetés történt a 2010-es futball-világbajnokság során. Ugyanis a dél-afrikai futballvezetők 10 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek, hogy náluk rendezhessék meg a tornát.

A pénz annak a bizottság tagjainak zsebébe ment, aminek számtalan tagját letartóztatták azóta.

A futballszövetség szerinte a volt vezetők ráadásul több tízmillió dollárral lopták meg őket, azért most visszakövetelik a pénzt. A frissen megválasztott elnök, Gianni Infantino azonban azt mondta, hogy ez a pénz a futballé.
"Azokat a pénzeket pályákra kellett volna költeni, nem lakosztályokra, ékszerekre, autókra és luxus életmódra. Ezek az emberek visszaéltek a helyzetükkel, és olyan pénzeket tettek zsebre, melyek a futball fejlődését szolgálták volna"  Azt is elmondta, hogy bármit meg fognak tenni, hogy visszaszerezzék az összeget, ezért fordultak az amerikai hatóságokhoz.

A FIFA egy 22 éves keresetet nyújtott be az amerikai ügyészségnek, amely a tavaly májusi és őszi letartóztatásokat kezdeményezte. Összesen 41 gyanúsítottja van az ügynek,  sokan a közép-amerikai CONCACAF és a dél-amerikai CONMEBOL futballszövetségekhez kapcsolhatók. A botrány központi figurái többek között Chuck Blazer és Jack Warner. Az ő nevük már a korábbi ügyekben is felmerült, a FIFA szerint őket vesztegették meg a dél-afrikaiak is.

Most az amerikai Blazertől 5,3 milliót követelnek, a korábbi alelnök FIFA-alelnök Warnertől 4,4 milliót, míg a brazil Ricardo Teixeira 1,5 milliót.A tavaly kirobbant FIFA-botrányban már gyanúba keveredett a dél-afrikai rendezés, gyanús pénzmozgásokról érkezett hír a pályázattal kapcsolatban.
Akkor annyit lehetett tudni, hogy a FIFA a dél-afrikai futballszövetség kérésére tízmillió dollárt adtak a Warner által irányított CONCACAF-szövetségnek. Dél-Afrika azért kérte a pénz folyósítását Warneréknek, hogy a karibi térségben élő afrikai diaszpórát támogassák. Mindezt egy olyan program keretében, amiről korábban senki nem hallott.