szerző:
MTI

Sem Dilma Rousseff bizalmatlansági eljárás miatt felfüggesztett brazil elnök, sem elődje, Luis Inácio Lula da Silva nem lesz ott az olimpia augusztus 5-i megnyitóján – derült ki szerdán hivatalos forrásokból.

A két baloldali vezető jelenlétének hiánya is jól mutatja, hogy Brazília hónapok óta belpolitikai válságban van.

A szenátus május 12-én függesztette fel a költségvetés kozmetikázása miatt Rousseff elnököt. A politikus az RFI rádió portugál nyelvű adásában jelezte: nem áll szándékában a második sorban ülni a riói Maracana Stadionban megrendezésre kerülő ceremónia alatt.

A jelenlegi helyzetben az államfői feladatokat ellátó Michel Temer alelnök vezényli le az olimpiai játékok megnyitóját, és mindössze egy rövid beszédet mond majd. A brazil média szerint erre azért van szükség, hogy elkerüljék a megalázó helyzeteket, például az esetleges kifütyülést. Rousseff azzal vádolja Temert, hogy elárulta őt, és parlamenti puccsot hajtott végre vele szemben.

Brazília Lula elnöksége alatt szerezte meg a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát 2009. október 2-án Koppenhágában, de az infrastruktúra és a sportlétesítmények többsége már Rousseff hivatali ideje alatt készült el.

A megnyitóra több egykori brazil elnököt meghívtak, köztük Fernando Henrique Cardosót, Fernando Collor de Mellót és José Sarneyt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!