szerző:
hvg.hu

Néhány ország politikai megrendelésére tiltották el az orosz sportolókat az olimpiai szerepléstől. Szó sincs tömeges doppingolásról, a riválisok így akartak megszabadulni orosz ellenfeleiktől.

Ezt a véleményt osztja az Összoroszországi Közvéleménykutató Központ (VCIOM) által megkérdezett oroszok több mint fele, egészen pontosan 55 százaléka. Harmaduk úgy véli, hogy igazságtalan az eltiltás, mert más vezető sporthatalmak versenyzői is használnak nem megengedett teljesítményfokozó szereket. Mindössze a megkérdezett hét százaléka látja úgy, hogy a vádak valóban megalapozottak, az orosz sportolók valóban tömegesen doppingoltak. A felmérés készítő Oroszország 46 régiójában 130 településen összesen 1600 embert kérdeztek meg.

A tiltott szerek használatért a válaszadók harmada szerint a felelősség az orvosokat terheli, 28 százalék a sportban ténykedő csinovnyikokat vádolja. Magukat a versenyzőket 27, az edzőket pedig 21 százalék tartja hibásnak. Minden hatodik megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy az ország vezetőinek hatóságainak be kell bizonyítaniuk a sportolók ártatlanságát. Tíz százalék sürgetett szigorítást a doppingellenes küzdelemben. Az olimpiai játékok orosz bojkottját azonban csak 3 százalék támogatta.

Putyin elnök ebből a csatából is jól jött ki. A megkérdezettek csaknem 90 százaléka egyetért vele abban, hogy az orosz sportolók ellen felhozott vádakat minden esetben bizonyítani is kell, a sportvezetők egy részét pedig átmenetileg el kell tiltani a munkától.

A dolgok jelenlegi (csütörtöki) állása szerint 103 orosz sportolót tiltottak el a riói szerepléstől, az utazók létszáma 270. Még csökkenhet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!