szerző:
MTI

A 13 éves úszó, Gaurika Singh családjával Angliában él, de hazamentek Nepálba egy bajnokságra, éppen a tavaly áprilisi földrengés idején.

"Ijesztő volt. Éppen egy épület ötödik emeletén voltunk, ezért nem tudtunk menekülni. Szerencsére ez egy új épület, úgyhogy nem omlott össze, mint a környéken a legtöbb" – mesélte a fővárosban, Katmanduban történtekről Singh, aki az édesanyja és a húga társaságában vészelte át a katasztrófát.

A fiatal úszó kétéves korában Angliába költözött a családjával, tavaly áprilisban csak azért tértek haza, hogy ő részt vehessen az országos bajnokságon.

Minden idők legsúlyosabb természeti csapása az a két földrengés Nepál történelmében, ami tavaly tavasszal történt. A halottak száma meghaladta a 8500-at. Mindez annyira megrendítette Gaurika Singh-et, hogy az úszóbajnokság után minden nyereményét jótékony célra ajánlotta fel.

A riói olimpián női 100 méteres hátúszásban induló versenyző 13 éves és 255 napos lesz vasárnap, amikor az előfutamokat rendezik. "Nagyszerű érzés, bár némileg irreális. Nagyon szerettem volna indulni, de nem voltam benne biztos, hogy sikerül, hiszen még túl fiatal vagyok. Sokkhatással ért, amikor egy hónappal ezelőtt megtudtam, hogy jöhetek" – mondta Singh, aki eddig hétszer döntötte meg a nepáli csúcsot.

"Egyszerűen hihetetlen, hogy ő a legfiatalabb olimpikon Rióban és csodálatos, ahogyan megbirkózik a nyomással" – nyilatkozta büszkén az édesapja, Paras Singh.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!