szerző:
MTI

Hasmenés, szúnyogok és a szex is fenyegető veszély Brazíliában - int óvatosságra az ÁNTSZ.

Főként emésztőrendszeri betegségek, valamint a szúnyogokkal terjedő fertőzések veszélyeztetik azok egészségét, akik a riói olimpiára utaznak, Brazíliában ugyanis mások a higiéniai és az éghajlati viszonyok, mint Európában. Ennél is érdekesebb, hogy a szexről is jobb, ha lemondunk odakint.

Dánielisz Ágnes az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalának járványügyi főosztályvezető főorvosa szerint fontos, hogy az olimpián tartózkodók vigyenek magukkal kézfertőtlenítőt, és használják is az étkezések előtt – mondta el az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Az egyik fő szabály, hogy csak palackozott vizet szabad fogyasztani - emelte ki. Még fogmosáshoz sem ajánlott a csapvíz, fürdeni azonban lehet benne. Az étteremben jégkocka nélkül célszerű italt rendelni, vagy kifejezetten kérni kell, hogy kívülről hűtsék le a pohár tartalmát - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a zikalázzal elsősorban a kismamáknak és azoknak kell vigyázniuk, akik a közeljövőben terveznek gyermeket vállalni. Nekik nem ajánlott Rióba utazniuk.

Dánielisz Ágnes azt is javasolta, hogy a brazíliai tartózkodás alatt és a hazaérkezés után nyolc héten át az emberek tartózkodjanak a szexuális élettől, vagy védekezzenek megfelelően. Várandós nőknek ugyanakkor egészen a terhesség végéig kerülniük érdemes az érintkezést - tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!