szerző:
hvg.hu

Budapesten, a jövő évi vb idején szavazhatja meg a vizes sportokat tömörítő szövetség első számú döntéshozó testülete, a FINA Executive az úszást, a nyíltvízi és a szinkronúszást, valamint a vízilabdát érintő szabályváltozásokat.

A 207 tagország, illetve a technikai bizottságok által beterjesztett indítványok közül néhány jelentős módosítási tervet is támogat az illetékes testület.

Az úszásban a világbajnokságokon és olimpiákon alsó korhatárt terveznek bevezetni, ami a nőknél 14, a férfiaknál pedig 15 év. Ekkortól szerepelhetnének a felnőttek között a fiatalok.

Nyíltvízi úszásban a 18 foknál hűvösebb vízben kötelező lesz a triatlonosok által használt úgynevezett wetsuitban úszni, a 18 fokos vagy annál melegebb vízben viszont nem lehet ilyenben versenyezni.

Vízilabdában a technikai bizottság még tesztelni kívánja az előterjesztés főbb elemeit egy-egy tornán, az azonban tudható, hogy drasztikus módosítások kerültek szóba. A férfiak – a nőkhöz hasonlóan – 25 méteres pályán játszanának, kisebb labdával, hét helyett hat játékos lehet egy csapatból egyszerre a vízben, egy csapat pedig 13 helyett 11 pólósból állna.

A szinkronúszás neve megváltozhat művészi úszásra (Synchronised swimming helyett Artistic Swimming).

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke az Executive több tagjának bemutatta a budapesti vb alatt megjelenő napilap mintaszámát, amely nagy tetszést aratott – áll a MÚSZ tájékoztatásában, amely szerint hatalmas várakozás előzi meg a rekordidő alatt épült új úszókomplexum átadását, de a legnagyobb figyelmet az óriástoronyugró verseny lebonyolítása keltette, ez a Parlamenttel szemben, a Duna-parton zajlik majd.

A tervekről a kanadai Windsorban, az idei rövidpályás úszó-vb helyszínén egyeztettek a sportvezetők. Ugyanott magyar idő szerint hétfőn hajnalban fél egykor kezdődik az Év sportolója gála, amelyen az idei év legjobbjait díjazzák. Bár a kitüntettek listája a bejelentésig titkos, a magyar esélyek latolgatásánál Gyárfás Tamás sokat sejtetően mosolygott – írta a MÚSZ.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!