szerző:
MTI

A hétvégén az első fordulóval megkezdődik a profi amerikaifutball-liga rájátszása, az úgynevezett wild card körben a két főcsoport két-két legjobbja még nem lép pályára.

Az Amerikai Főcsoportban (AFC) a Houston Texans és az Oakland Raiders összecsapása azért érdekes, mert mindkét gárda komoly gondokkal küzd. A Raiders két héttel ezelőtt még a Super Bowl titkos esélyese volt, ekkor azonban súlyos sérülést – szárkapocscsonttörést – szenvedett kiváló formában lévő irányítója, Derek Carr, majd a záró fordulóban az ő cseréje, Matt McGloin is kidőlt, így szombaton a harmadik számú ember, Connor Cook lesz a kezdő.

Hasonló a helyzet a Houstonnál is, ugyanis a holtidényben több mint 70 millió dolláros szerződéssel elcsábított Brock Osweiler borzalmasan teljesített, ezért a szurkolók valósággal ünnepelték, amikor az utolsó előtti fordulóban lecserélték. Az őt helyettesítő Tom Savage azonban agyrázkódást szenvedett, így Osweiler – aki tavaly bajnok lett a Denverrel, igaz, csere volt – visszakerül a kezdőcsapatba.

A másik ágon a Pittsburgh Steelers és a Miami Dolphins összecsapásán előbbi abszolút favoritnak számít, még akkor is, ha idei első találkozójukat nagy meglepetésre 30-15-re a Miami nyerte. Ha beigazolódik a papírforma, és a Steelers jut tovább, akkor a pittsburghiek a második kiemelt Kansas City Chiefs otthonába utaznak majd a következő körben, míg a Houston–Oakland-mérkőzés továbbjutója az első kiemelt New England Patriots vendége lesz. Ha viszont a Miami nyer, akkor ők mennek a Patriotshoz, és a másik összecsapás győztese látogat Kansas Citybe.

A Nemzeti Főcsoportban (NFC) jóval kiélezettebb párharcokra lehet számítani: az elmúlt három szezonban kétszer is Super Bowl-résztvevő – egyszer győztes – Seattle Seahawks a Detroit Lions együttesét fogadja, míg a rájátszásban 2011-es Super Bowl-sikere óta első ízben szereplő New York Giants a Green Bay Packers otthonában lép pályára.

Legfőképpen utóbbi találkozó lehet izgalmas, hiszen a Green Bay elsősorban fantasztikus irányítójának, Aaron Rodgersnek és az általa vezetett passzjátéknak köszönhetően van még harcban, míg a Giants legnagyobb erőssége ebben a szezonban a védelem, különösképpen annak a passzjáték elleni formája.

Az 51. Super Bowlt február 5-én, Houstonban rendezik.

Párosítások
Amerikai Főcsoport (AFC)
Houston Texans (4.)-Oakland Raiders (5.), szombat 22.35
Pittsburgh Steelers (3.)-Miami Dolphins (6.), vasárnap 19.05
kiemeltként a 2. fordulóban csatlakozik: New England Patriots (1.), Kansas City Chiefs (2.)
     
Nemzeti főcsoport (NFC)
Seattle Seahawks (3.)-Detroit Lions (6.), vasárnap 2.15
Green Bay Packers(4.)-New York Giants (5.) vasárnap 22.40
kiemeltéként a 2. fordulóban csatlakozik: Dallas Cowboys (1.), Atlanta Falcons (2.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!