szerző:
MTI

Veszélybe került a Manor Formula–1-es csapatának jövője, mert a tulajdonosok egyelőre nem tudták előteremteni az induláshoz szükséges pénzt.

"Az elmúlt hónapokban a csapat vezetése fáradhatatlanul dolgozott, hogy új befektetőt találjon, ezzel hosszú távra biztosítsa az istálló jövőjét, de sajnálatos módon nem járt sikerrel a rendelkezésre álló időn belül" – nyilatkozta pénteken Geoff Rowley, az FRP üzleti tanácsadó képviselője. A cég azért vizsgálja a csapatot, hogy megállapítsa, kaphat-e versenyengedélyt az idei szezonra.

A brit székhelyű Manor Racing már 2014-ben – amikor még Marussiának hívták – csődvédelem alatt állt. Az előző idényt az utolsó, 11. helyen záró csapat vezetése tavaly tárgyalásokat folytatott egy befektetői csoporttal, már a megállapodás is megszületett az adásvételről, de az ázsiai konzorcium végül elállt az üzlettől.

Stephen Fitzpatrick tulajdonos emlékeztetett, hogy 2015-ben úgy döntöttek, ha nem biztos, hogy egy szezont be tudnak bejezni, akkor el sem indulnak.

"Amikor átvettem a csapatot, egyértelműen kijelentettük, elengedhetetlen, hogy legalább a tizedik helyen végezzünk a konstruktőrök között 2016-ban, és az idény jelentős részében jó helyen álltunk" – tette hozzá.

©

Pascal Wehrlein az Osztrák Nagydíjon megszerezte a Manor egyetlen pontját, de az utolsó előtti versenyen, Brazíliában a Sauber – Felipe Nasr kilencedik helyével – megelőzte a brit istállót. Ezzel a Manor nagyságrendileg 30 millió dollár pénzdíjtól esett el.

Fitzpatrick a történtek ellenére a csapat legsikeresebb évének nevezte a tavalyit. "A pályán és azon kívül is hatalmasat léptünk előre, de végül ez sem volt elég" – hangsúlyozta.

Az új idény első futamát március 26-án rendezik Melbourne-ben, a tesztelések február végén kezdődnek. Geoff Rowley elmondta, hogy a Manor részvétele a pénteken kezdődött vizsgálat és az ezzel párhuzamosan zajló tárgyalások eredményétől függ, de "nagyon korlátozottak a lehetőségek".

Amennyiben a Manor – amely még nem nevezte meg idei pilótáit – nem indul, a szezonban csak tíz csapat vesz majd részt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!