szerző:
hvg.hu

Műugrásban és szinkronúszásban is volt magyar érdekeltség a vizes vb negyedik napján. A női pólósok után a férfiak is győzni tudtak a nyitómeccsen, a vártnál végül sokkal simábban. Sportdiplomáciában sem szerepeltünk rosszul, hét év múlva újra vb-t rendezhet Budapest. Összefoglaló a világbajnokság hétfői versenynapjáról.

Magyar szempontból az esti vízilabda meccs volt a vizes vb negyedik napjának legfontosabb eseménye. A női pólócsapat tegnap megadta az alaphangot azzal, hogy 20-11-re verték Japánt - fel volt adva hát a lecke a férfi csapatnak, amely új szövetségi kapitánnyal vágott neki a hazai világbajnokságnak Märcz Tamás személyében.

Nem ígérkezett könnyűnek az ausztrálok elleni meccs; a tavalyi riói olimpián 9-9-es döntetlent játszottunk velük. Ennek megfelelően az első negyed nem is a lehengerlő játékról szólt, sokáig az ausztrálok vezettek 1-0-ra. Az első magyar gólra egészen a játékrész közepéig kellett várni.

©

Érződött, hogy a hazai pálya miatt kissé ideges a magyar válogatott, sok volt a pontatlanság és elkapkodott támadásbefejezés. Egyedül Nagy Viktor teljesítményére nem lehetett panasz; nem egyszer a magyar kapus bravúrjára volt szükség, hogy ne szerezzenek vezetést az ausztrálok.

Kiütés lett a vége

Fordulópontot a második negyed hozott. A csapatkapitány Varga Dénes gyors két góljával meglett a vezetés és innentől az ausztráloknak esélyük sem volt egyenlíteni - már 5-2 volt félidőben.

Az ausztrálok ezután már csak egyszer tudtak gólt lőni a harmadik negyed végén, de akkor már 7-3 volt a magyarok javára. Az utolsó negyed igazi örömjátékot hozott, Märcz Tamás csapata 6-0-ára hozta le a játékrészt, szinte percenként szereztünk gólt: a vége 13-3 lett. Varga három gólig jutott, de a válogatott legjobbja Nagy Viktor volt, aki 10-szer tudott védeni.

©

„Már az első negyedben elkaptuk a fonalat, nem kaptuk meg az előnyöket akkor még, de türelmesek voltunk, türelmes játékot is kértem mindenkitől. Nem kellett kapkodni, mert voltunk annyival jobbak ezen a meccsen. A kiállítások amúgy is kiegyenlítődnek általában a meccs végére. Úgy érzem nagyon jól játszottunk" – mondta az M4-nek Märcz Tamás kapitány, aki aznap ünnepelte 43. születésnapját.

A szurkolókra sem lehetett panasz; a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában kb. 7-8 ezren drukkoltak a magyar válogatottnak.

Magyarország-Ausztrália 13-3 (1-1, 4-1, 2-1, 6-0)

Gólszerzők: Varga D. 4, Manhercz, Török, Vámos 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Mezei, illetve Edwards, Kayes, Younger

Korábbi eredmények, férfiak, 1. forduló:

A csoport:

  • Brazília-Kazahsztán 6-2 (1-1, 0-1, 3-0, 2-0)
  • Montenegró-Kanada 8-8 (3-1, 2-2, 1-1, 2-4)

B csoport:

  • Olaszország-Franciaország 18-9 (5-2, 3-4, 7-1, 3-2)

C csoport:

  • Szerbia - Dél-afrikai Köztársaság 21-5 (6-1, 7-1, 5-1, 3-2)
  • Görögország-Spanyolország 8-7 (3-1, 2-2, 1-1, 2-3)

D csoport:

  • Horvátország-Egyesült Államok 12-7 (3-1, 4-2, 3-1, 2-3)

Nem jutottak döntőbe

A délelőtt folyamán Kormos Villőnek és Fazekas-Gondos Flórának szurkolhattunk; a magyar páros a 3 méteres szinkron műugrásban indult. A döntőbejutás azonban nem jött össze a Kormos-Gondos kettősnek, akik a 17-ek lettek végül.

©

A nap végén Kiss Szofinak sem jött össze a döntő. A 22 éves szinkronúszó a Csík Zenekar által feldolgozott Most múlik pontosan című számra mutatta be kűrjét. A magyar versenyző 79,400 pontot szerzett, amivel a 32 fős mezőnyben a 17. helyen zárt.

Hét év múlva újabb vb

A vizes vb negyedik napján másik fontos eseménye nem a medencékben zajlott, hanem egy hotelben; a FINA hétfőn jelentette be, hol rendezik a 2024-es rövid pályás világbajnokságot. Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek végül nem kellett lemondania, mert Budapest nyerte el a rendezés jogát. Jövőre egyébként junior szinkronúszó-világbajnokság lesz Budapesten, 2019-ben pedig junior úszó-világbajnokság.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!