szerző:
hvg.hu

Tóth II. az Aranycsapat tagjaként 1954-ben gólt lőtt az angolok ellen 7-1-re megnyert felkészülési mérkőzésen, majd a világbajnokságon az NSZK elleni 8-3-as mérkőzésen is. 88 éves volt.

A Nemzeti Sport a Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása alapján azt írja, Tóth II. József egész pályafutása alatt a Csepel labdarúgója volt, 1940 és 1961 között. A csatár 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, és 78 gólt szerzett, az 1958-59-es szezonban bajnokságot is nyert.

A válogatottban 12-szer lépett pályára, 1953 és 1957 között öt gólt szerzett. Az 1954. május 23-án megrendezett angolok elleni, a Népstadionban lejátszott 7–1-es mérkőzésen is pályára lépett, gólt is lőtt. Tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon részt vevő ezüstérmes Aranycsapatnak, az NSZK elleni 8–3-as, és a brazilok elleni győzelemnek is aktív részese volt, az NSZK ellen kapuba talált.

Csepel örökös bajnoka, Budapest díszpolgára. Szülőfalujában, Merseváton 2015 óta sportpálya viseli a nevét. Az MLSZ saját halottjának tekinti a labdarúgót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!