szerző:
hvg.hu

Meghozta döntését a NOB: Oroszország nem indulhat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Az igazoltan doppingmentes sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak. Jön az orosz bojkott?

Az ártatlanságukat bizonyító orosz sportolók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) zászlaja alatt indulhatnak Dél-Koreában.

A döntést azután hozta meg a NOB, hogy a 2014-es szocsi olimpián államilag támogatott doppingolás folyt, és ezt kivizsgálta a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA. Oroszország kizárása nyomatékosítja, hogy ez az epizód mennyit rombolt a sport megítélésén, áll a NOB közleményében.

A határozatot Thomas Bach NOB-elnök ismertette a svájci Lausanne-ban.

Az oroszok indulása a 2016-os riói nyári olimpián is viharokat kavart, sokáig úgy volt, hogy nem indulhatnak, aztán a nemzetközi sportági szövetség dönthettek, kit engednek versenyezni, összességében a kvótát szerzett sportolók mintegy háromnegyede végül indulhatott. Arról is szó volt, hogy csak az olimpai zászló alatt versenyezhetnek, de végül engedélyezték számukra a nemzeti színek használatát.

Nemrég Schmitt Pál, a NOB magyar tagja úgy vélte, kizárás esetén megismétlődhet az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja, akkor a Szovjetunió és a keleti blokk országai Románia kivételével nem mentek el a versenyekre. Előtte pedig a moszkvai olimpia volt féloldalas, akkor a legtöbb nyugati ország hiányzott a szovjetek afganisztáni bevonulása elleni tiltakozásul. A keleti blokk 1984-es bojkottja gyakorlatilag ezt bosszulta meg.

A téli játékok 2018. február 9-én kezdődnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!