szerző:
hvg.hu/MTI

A társadalom megosztásáról és az ártatlan sportolók büntetéséről beszélnek az orosz politikusok. A jövő héten döntenek arról, hogy engedik-e semleges zászló alatt indulni a sportolóikat az olimpián.

A jövő keddi oroszországi Olimpiai Gyűlés dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a pjongcshangi téli játékokon - jelentette ki az éjjel Moszkvában Mihail Gyegtyarjov, az Állami Dumatestnevelési bizottságának elnöke. Oroszországot az államilag szervezett doppingprogram miatt eltiltották a 2018-as téli olimpiától, az orosz sportolók viszont semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak, hacsak nem jelentenek most be bojkottot.

Gyegtyarjov az OKR felfüggesztését "az orosz társadalom megosztására irányuló kísérletnek" minősítette, és azokat az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedésekhez hasonlította.

Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban "minden bizonyíték nélkül" eltiltottak az olimpiától és a sporttól.

"Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része" - mondta Melnyikov.

Egy korábbi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin elnök is "megalázónak" nevezte azt a lehetőséget, hogy Oroszországnak semleges lobogó alatt kelljen majd szerepelnie az olimpián.

Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai rúdugró bajnok, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ellnőrző tanácsának elnöke szavai szerint Oroszország nélkül "sánta" lesz az olimpia. Mint mondta, a NOB döntése nem volt váratlan, de ő mégis abban bízott, hogy a "tiszta" sportolóknak megengedik a saját zászló alatti szereplést.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter egyelőre csak annyit mondott, hogy Oroszország várja azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyek alapján a NOB végrehajtó bizottsága meghozta döntését. Szavai szerint részletes kommentár csak a dokumentumok ismeretében adható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!