szerző:
MTI

Komoly aggályokat fogalmaztak meg a phjongcshangi szervezők a februári téli olimpián várható zord időjárás miatt.

A Reuters hírügynökség által megszerzett belső iratok szerint az utóbbi évtizedek leghidegebb téli olimpiájára van kilátás.

A fedetlen stadionba a február 9-i nyitó- és a február 25-én esedékes, egyaránt négy-öt órás záróünnepségre is 35 ezer nézőt várnak, akiknek azonban metsző szélre és mínusz 14 fokra kell felkészülniük.

A feljegyzett eddigi leghidegebb időjárás 1994-ben volt Lillehammerben, ahol mínusz 11 fokban figyelték a nézők a ceremóniákat. Akkor az állatok kímélése végett nem galambokat, hanem galamb alakú léggömböket engedtek a magasba a norvég rendezők.

A dél-koreai házigazdák pénzt és időt akartak megtakarítani azzal, hogy tető nélkül építették fel 58 millió dollárból az arénát.

A fogvacogtató körülmények miatt többek között azzal készülnek, hogy forró csomagokat és pokrócokat osztogatnak majd a tribünökön, felgyorsítják az ellenőrzést a kapuknál, nagy szélfogókat telepítenek a stadion köré, és az ünnepségek előtti felvezető műsorokba bevonják a közönséget is. A mintegy 160 VIP-vendég a többiekénél vastagabb és nagyobb takarókat kap majd.

Novemberben hat nézőt szállítottak kórházba kihűlés miatt egy popkoncert közben az Olimpiai Stadionból. A phjongcshangi rendezőknek eleve fejfájást okoz a politikai feszültség a Koreai NDK-val, továbbá a gyenge jegyeladások, illetve az Orosz Olimpiai Bizottság keddi kizárása is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!