szerző:
hvg.hu

Több potenciál van Shane Tusupban, mint Hosszú Katinkában, akinek pályafutása maximum öt évig tarthat, míg edző-férje akár 40 évig is tréningezhet úszókat – vallja a volt úszókapitány, Hargitay András.

Nem tudom elképzelni, hogy Shane-en kívül bárki mással ilyen eredményeket tudna produkálni. Legalábbis Magyarországon biztos nem. Hosszú karrierje szempontjából nélkülözhetetlen az amerikai tréner – mondta Hargitay a borsonline-hu-nak.

Hargitay kifejtette, hogy az egész országnak is nélkülözhetetlen Tusup, akit bedobna a mély vízbe, és adna neki esélyt, hogy más úszókkal is hasonló sikereket érjen el. Az új módszere szemmel láthatóan működik, még ha eddig „csak” Katinkával ért is el sikereket. De három olimpiai aranyban mégis közreműködött – tette hozzá.

©
Hargitay a Katinka utáni években is alkalmazná Tusupot. Persze ehhez szerinte kompromisszumokra van szükség. Vissza kell vennie a vehemenciájából, idomulnia kell a magyar úszótársadalomhoz. Ha ez sikerül, akkor eredményesebb lehet Katinkánál is.

Bármennyire fájó, maximum öt év van még Katinkában, fejtette ki Hargitay, míg Shane-ben akár negyvenévi edzősködés is. Vagyis szerinte ez alatt számos úszóval felérhet a csúcsra, jóval túlszárnyalhatja Hosszú olimpiai érmeit.

Én inkább az edzőket favorizálom, hiszen jóval hosszabb a pályafutásuk egy versenyzőnél. Itthon viszont mindenki Katinkát élteti. Persze fantasztikus, amit elért, nem az ő eredményeit akarom kisebbíteni – mondta a volt kapitány. De Shane munkája legalább annyira fontos. Az Év sportolója gálán magyarul kért bocsánatot, ezt is becsülöm – fejtegette Hargitay, akit Tusup korábban senkinek nevezett.

A zsenikkel sosem egyszerű. Széchy Tamás is súlyos eset volt, szerintem Shane könnyebben kezelhető. Ha kordában tudja tartani az érzelmeit, nagy jövő előtt áll – vélekedett a volt úszókapitány az interjúban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!