szerző:
hvg.hu

Az éremszerzés volt a célja, de saját bevallása szerint olyasmi egyáltalán nem járt a fejében, hogy az első magyar világbajnok atléta válhat belőle. Pedig így lett, Márton Anita sporttörténelmet írt vasárnap azzal, hogy világbajnoki címet szerzett a birminghami fedettpályás világbajnokságon, méghozzá országos csúccsal.

A magyar atlétika első világbajnoka lett a hétvégén a békéscsabai színekben versenyző Márton Anita, miután 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökők versenyét a birminghami fedettpályás vb-n. A sportolóval a Magyar Idők is interjút készített.

Márton azt mondta, a verseny után mennie kellett doppingvizsgálatra, és már éjfél is elmúlt, mire le tudott ülni az edzőkkel egy pohár borra, egy kis ünneplésre. Szombaton pedig folyamatosan csörgött a telefonja.

A versennyel kapcsolatban elmondta, már szerdán megérkezett a vb helyszínére, mert szeretett volna ott is edzeni, de a rossz idő miatt mindez nehézkessé vált. A súlyok nagyon hidegek voltak, ugyanis egy külső raktárból hozták be azokat. "A rendezők azonban mindet belerakták egy láda forró vízbe, mit mondjak, ilyesmivel még nem találkoztam" – mondta Márton Anita.

A versenyről szólva elmondta, most az éremszerzés volt a célja, "és úgy jöttem ide, hogy jó lenne a legfényesebbet hazavinni, de olyasmi nem járt a fejemben, hogy hú, akkor én lennék az első magyar világbajnok atléta".

Márton arról is szólt, hogy az utolsó sorozat előtt izgult, mert a kínai versenyző, Kungnak jóval húsz méter felett van az egyéni csúcsa, de a jamaicai lány is nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett. "Benne volt a pakliban, hogy valamelyikük betalál, de bíztam magamban, mert éreztem, hogy még én is képes vagyok javítani."

Az előtte álló nyári szezon kapcsán azt mondta, fizikálisan jó állapotban van, a téli felméréseken hozta az eredményeket, amiket tavaly, a nyári formaidőzítés időszakában is. Ez szerinte mindenképp biztató, mert ha erről a szintről sikerül továbblépnie, úgy a nyári szezonban is kijöhet egy igazán nagy lökés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!