szerző:
MTI

Egyelőre a 2020-as tokiói olimpiáig tervez a súlylökő Márton Anita, aki a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken Birminghamben.

Márton – aki 19,62 méteres országos csúccsal diadalmaskodott a fedettpályás vb-n – az M4 Sport csatornán azt mondta, hogy korábban nem volt olyan jó versenyzőtípus, mint manapság. "Sportpszichológushoz fordultam, mert rendszeresen előfordult, hogy jó állapotban érkeztem a versenyekre, de nem tudtam kihozni magamból azt az eredményt, ami bennem volt" – mondta a 29 éves klasszis.

Edzője, Eperjesi László arról beszélt, hogy fiatalabb korában Mártont a magassága miatt leírták az akkori sportvezetők. "Nagyon örülök annak, hogy kettőnk kitartása meghozta ezt az eredményt. Tehettük volna, hogy elengedjük, és nem küzdünk tovább, megmaradunk magyar szinten. Hittem benne, hogy a munka fogja megmutatni az eredményt, s hogy Anita fizikális képességei is sokkal többre hivatottak. Jó volt ez az út, amin elindultunk, és végigcsináltuk." A versenyzőnek – tette hozzá – bíznia kell az elvégzett munkában és saját magában. "Ez a legfontosabb, ha ez hiányzik, nem várhatunk előrelépést." 

Márton Anita immár évek óta a nemzetközi elit tagja, a legutóbbi két fedettpályás Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt. Kifejtette, négy éve nyerte első Európa-bajnoki érmét, azóta folyamatosan bizonyít, és egyre előrébb lép. Mint mondta, megtanult egy mentális technikát, ami segít neki a külvilág kizárásában, hogy magára tudjon koncentrálni. A lökések után leül, és végiggondolja, min kell javítania, s elképzeli a következő dobását.

Az előtte álló idényről elmondta, már két éve szeretné átlépni a húszméteres határt. "Remélem, idén sikerül átszakítani, és kicsit meglendülnek az eredmények" – mondta, megjegyezve, tavaly a londoni vb-n is úgy érezte, benne van ez az eredmény, akkor a jó időjárás hiányzott hozzá. A brit fővárosban végül második lett.

"Egyelőre Tokióig tervezek, utána meglátjuk a folytatást" – fűzte hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Sport

"Olyasmi nem járt a fejemben, hogy én lennék az első magyar világbajnok atléta"

Az éremszerzés volt a célja, de saját bevallása szerint olyasmi egyáltalán nem járt a fejében, hogy az első magyar világbajnok atléta válhat belőle. Pedig így lett, Márton Anita sporttörténelmet írt vasárnap azzal, hogy világbajnoki címet szerzett a birminghami fedettpályás világbajnokságon, méghozzá országos csúccsal.