szerző:
MTI

A versenyek idején 1393, azokon kívül 1756 ellenőrzésre került sor. Eddig négy doppingesetre derült fény.

Rekordot jelentő 3149 doppingvizsgálatot végeztek el a februári, pjongcsangi téli játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi összegzése szerint a versenyek idején 1393, azokon kívül 1756 ellenőrzésre került sor.

A NOB hangsúlyozta, a doppingellenes program minden eddiginél intelligensebb és célzottabb tesztelést tett lehetővé. A szöuli laboratóriumban például éjjel-nappali videómegfigyelés működött, és a felvételeket tíz évig megőrzik. Így tesznek a doppingmintákkal is, melyeket szükség esetén később új technológiák segítségével is megvizsgálhatnak.

Eddig négy doppingesetre derült fény: Alekszandr Kruselnyickij orosz curlinges meldoniummal bukott meg, ezért őt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát megfosztották a vegyespárosban szerzett bronzérmüktől. Honfitársuk, Nagyezsda Szergejeva bobos a trimetazidin használatán vesztett rajta, a szlovén jégkorongozó Ziga Jeglic szervezetében hörgőtágító fenoterolt találtak, Szaito Kej japán rövid pályás gyorskorcsolyázónál pedig acetazolamidot mutattak ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!