szerző:
MTI

A versenyek idején 1393, azokon kívül 1756 ellenőrzésre került sor. Eddig négy doppingesetre derült fény.

Rekordot jelentő 3149 doppingvizsgálatot végeztek el a februári, pjongcsangi téli játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi összegzése szerint a versenyek idején 1393, azokon kívül 1756 ellenőrzésre került sor.

A NOB hangsúlyozta, a doppingellenes program minden eddiginél intelligensebb és célzottabb tesztelést tett lehetővé. A szöuli laboratóriumban például éjjel-nappali videómegfigyelés működött, és a felvételeket tíz évig megőrzik. Így tesznek a doppingmintákkal is, melyeket szükség esetén később új technológiák segítségével is megvizsgálhatnak.

Eddig négy doppingesetre derült fény: Alekszandr Kruselnyickij orosz curlinges meldoniummal bukott meg, ezért őt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát megfosztották a vegyespárosban szerzett bronzérmüktől. Honfitársuk, Nagyezsda Szergejeva bobos a trimetazidin használatán vesztett rajta, a szlovén jégkorongozó Ziga Jeglic szervezetében hörgőtágító fenoterolt találtak, Szaito Kej japán rövid pályás gyorskorcsolyázónál pedig acetazolamidot mutattak ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!