szerző:
Horn Andrea

A magyar kézilabdázás igazi legendája vonult vissza ma hivatalosan a válogatottságtól: a Magyarország-Hollandia női Európa-bajnoki selejtező előtt "munkahelyén", a győri Audi Arénában elbúcsúztatták Görbicz Anitát. A mezszámát visszavonultatták, többé nem lesz 13-as a nemzeti csapatban.

"Tudtam, hogy eljön majd ez a pillanat, de nem gondoltam, hogy ennyire izgatott leszek" – mondta Görbicz Anita azután, hogy tapsvihar közepette, a tiszteletére állított sorfal előtt belépdelt a pálya közepére. Amikor Pálinger Katalin, korábbi csapattársa, a szövetség alelnöke köszöntötte, s azt mondta, a kézilabda királynőjeként, a legjobb női kézilabdázóként köszön el a válogatottól, már a könnyeivel küszködött.

A karrierje nagy részében irányítóként, de különleges tehetsége révén bármelyik mezőnyposzton bevethető játékos klubjában, a Győri Audi ETO KC-ban továbbra is szerepel majd – 2019-ig szól a szerződése –, a címeres mezt azonban tavaly decemberben, a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, a franciák elleni mérkőzésen húzta fel utoljára. Azon a meccsen két gólt dobott, a magyarok 29-26-ra kikaptak az olimpiai ezüstérmes és későbbi győztes ellenféltől, és kiestek. A találkozó után Görbicz csalódottan nyilatkozott, azt mondta, mindenképpen a négy közé szeretett volna kerülni a csapattal, és adott is volt a lehetőség, de nem sikerült élni vele. Végül bejelentette: ennyi volt.

©

Addigra 16 év alatt 232 mérkőzést játszott a nemzeti csapatban, amelyeken összesen 1111 gólt lőtt. 2002-ben, 19 évesen került be a felnőtt válogatottba – az előző évben a junior-vb-n ezüstérmet nyert – s a decemberi kontinenstornán ötödik helyen zárt. A következő évi világbajnokságon robbant be igazán, nagy szerepe volt abban, hogy a gárda a döntőig menetelt, ahol aztán a franciáktól kikapva a második helyen végzett. A vereségért magát okolta.

45 másodperccel a találkozó vége előtt gólt szerzett, ezzel háromra növelve a magyar előnyt, a bírók azonban lépéshibát láttak, elvették a találatot, s jöhettek a franciák, akik nem hibáztak. Egyetlen gólra olvadt a vezetés, az utolsó magyar támadásnál pedig kicsúszott a kezéből a labda. A franciák következhettek, s a meglóduló játékos elé éppen ő lépett be; kiállították, a franciák pedig időn túli hetessel egyenlítettek, a hosszabbításban pedig 32-29-re elléptek, elhódítva az aranyat. Ezzel kapcsolatban az Indexnek tavaly azt mondta, nem nézte vissza a találkozót és a jelenetet sem, amikor szabályosnak gondolt gólt dobott. "Az oka nagyon egyszerű: nem szokásom a meccsek visszanézése. Mindig igyekeztem arra koncentrálni, amit sikerült elérnem. A mérkőzéseken, tornákon mindig a munkára és a következő feladatra összpontosítottam."

©

Mindig ez a céltudatosság és elszántság vezérelte, számára nem létezett lefutott meccs, mindig ment előre a védők közt cikázva, sokszor a legnehezebb helyzetekben is különleges eleganciával, a rá jellemző zsenialitással megoldva. A 2004-es athéni olimpián az 5., a hazai rendezésű Eb-n bronzérmes lett a válogatottal, ahogyan a következő évi világbajnokságon is. Akkor a világ legjobb kézilabdázójának választották.

A 2006-os Eb-n nem jött össze a dobogó, az 5. helyen zárt a csapat, s a 2007-es világbajnokság sem sikerült jól: nyolcadikok lettek. Nem Görbiczen múlt. 10 mérkőzésén 90 gólt lőtt, a legtöbbet az egész tornán. Kiemelkedő játéka elismeréseképpen 2003 és 2005 után újra beválasztották a torna All-Star csapatába.

©

Közben egyre gyűltek a klubsikerek, a Győr egyre-másra halmozta a magyar bajnoki címeket és a Magyar Kupa-győzelmeket, a válogatott szekere azonban nem futott. A következő három év alatt a csapat legjobb eredménye a pekingi olimpiai 4. hely volt, a 2011-es világbajnokságra pedig ki sem jutott.

A 2012-es kontinenstorna már sokkal jobban sikerült: a válogatott a 3. lett. Erre az Indexnek így emlékezett vissza: "A dobogón állni a válogatottal fokozhatatlan élmény, a szentpétervári (2005) bronzérem éppen úgy kedves a szívemnek, mint a 2012-es Eb harmadik helye, hiszen akkor Karl Erik Böhn (a csapat akkori, azóta elhunyt szövetségi kapitánya) kihozta belőlünk a maximumot."

©

A következő évi vb-n a brazilok állították meg a csapatot a negyeddöntőben, ennek ellenére Görbicz ismét, negyedszer is bekerült a torna álomcsapatába. Ez az év azért is lehet igazán emlékezetes számára, mert végre teljesült, amiért olyan sokat harcolt: a Győrrel megnyerte a Bajnokok Ligáját.

2014-ben sikerült kiharcolni a BL-címvédést, azután azonban nagyot fordult a világ Görbiczcel: bejelentette, hogy párjával, Vincze Ottóval gyermeket várnak. A magyar-horvát rendezésű Eb-n – amelyen a válogatott 6. lett, nem jutott elődöntőbe – nem lépett pályára, a szakmai stábban várandósan is helyet kapott. Németh András szövetségi kapitány akkor azt mondta, a hozzáállása, kisugárzása rendkívül pozitívan hat a csapatra.

©

A visszatérése utáni világversenyekről már kevesebb jó élménye lehet a klasszisnak. A 2015-ös vb-n a 11. , a következő Eb-n a 12., a tavalyi vb-n pedig – történetében a legrosszabb helyezést elérve – a 14. helyen zárt. Ez azonban mit sem von le Görbicz csodálatos teljesítményéből. Visszavonulásával hatalmas veszteség éri a nemzeti csapatot, igazi vezéregyéniség – talán nem túlzó azt állítani, hogy – korszakos zseni távozik.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!