szerző:
hvg.hu

Trump egy tavaly decemberi kijelentése miatt döntött így az izraeli Beitar Jerusalem labdarúgóklub. A csapat leginkább ultráiról ismert, akik magukat büszke rasszistáknak nevezik.

Az amerikai elnök egyik közelmúltban tett kijelentése annyira megtetszett az izraeli Beitar Jerusalem labdarúgóklubnak, hogy hálája illetve Trump iránti tisztelete jeléül felvette az USA 45. elnökének vezetéknevét – írja a Business Insider.

Trump egy tavaly decemberi nyilvános beszéde alkalmával Jeruzsálemet nevezte meg mint Izrael fővárosát, mikor bejelentette a Tel-Avivban található amerikai nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe.

Az átnevezésről szóló hírt a csapat Facebook-oldalán jelentették be, hozzátéve, hogy a döntés véglegesítését követően a továbbiakban már Beitar Trump Jerusalem néven szerepelnének. Az 1936-ban alapított klub a hivatalos közlemény szerint 70 éve várt nemzetközi elismerésre, mikor az amerikai elnök egy bátor lépéssel Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

Az átnevezés mögötti "gesztus" azonban egész más színben tűnik fel, ha azt nézzük, hogy kik éltetik a csapatot: a La Familia nevű, arabellenes nacionalista szurkolói csoport tagjai saját bevallásuk szerint is rassziszták. A Jerusalem Post cikkében felidézik, a lelátókon skandáló ultrák gyakran "halál az arabokra" és hasonló, nyíltan fenyegető monológokat kiabálnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!