szerző:
hvg.hu

A világbajnokság után megváltozik a labdarúgó-válogatottakat rangsoroló lista. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közölte, átáll a már nagyon sok más sportágban használt (a magyar születésű amerikai fizikus, Élő Árpád által kidolgozott) Élő-rendszerre, vagyis annak egy újabb verziójára, a SUM-ra.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

A FIFA közleménye szerint az új rendszernek több előnye is van. Az egyik legnagyobb változás, hogy a régi rendszerben egyenlőnek számítottak a barátságos és a tétmeccsek is, azaz például egy győzelem mindkét esetben 1-1 pontot ért.

Ez most megszűnik. Bevezetnek egy új súlyozási rendszert, amely külön-külön veszi figyelembe barátságos meccseket, a Nemzetek Ligája-mérkőzéseket, kontinentális bajnokságok, illetve a vb mérkőzéseit, továbbá azt is, hogy az aktuális tornán meddig jut el egy csapat.

Az eddigi pontok nem törlődnek, megmaradnak.

A magyar válogatott szempontjából ez azt jelenti, hogy nehezebben tud majd feljebb lépkedni a jelenleg elfoglalt 51. helyéről.

A pontrendszer a következő: a győzelem 1-et, a döntetlen 0,5-öt, a vereség 0 pontot ér,

  • 0,5-ös szorzó: nemzetközi meccsekre kijelölt időpontokon kívül játszott barátságos meccsek
  • 1-es szorzó: az előre kijelölt dátumok alatt játszott barátságos mérkőzések
  • 1,5-szer szorzó: Nemzetek Ligájában játszott csoportmérkőzés
  • 2,5-szeres szorzó: Nemzete Ligája rájátszás mérkőzései, továbbá a kontinentális bajnokságok selejtezői és a vb-selejtezők
  • 3,5-szeres szorzó: kontinentális bajnokságok meccseit a negyeddöntőig
  • 4-szeres szorzó: kontinentális bajnokságok negyeddöntő utáni meccsei, illetve minden Konföderációs Kupán játszott meccs
  • 5-szörös szorzó: vb negyeddöntőjéig játszott mér
  • 6-szoros szorzó: vb-negyeddöntők, és az azt követő mérkőzések.

Iratkozzon fel rendkívüli hírlevelünkre, hogy értesüljön a foci-vb legfontosabb híreiről!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Sport

Hol van már a vuvuzela? Az oroszoknál a fakanál a menő

Az oroszok a szurkolásnak egy speciális formájával is készülnek a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságra: a turisták által kedvelt ajándéktárgyat, a fából készült, népművészeti motívumokkal gazdagon díszített evőkanalat vetik be zajkeltő eszközként.