szerző:
hvg.hu

Ez nem szurkolás, hanem egyszerű matematika: kiszámolták, melyik válogatottnak mennyi esélye van a világbajnokságon.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Éld át a vezetés forradalmát: akitváld a ProPILOT rendszert! Új Nissan Qashqai. Emeld a tétet!!

hirdetés
Friss cikkek a témában

Amíg mindenki tippelget, van, aki számol. Az eredendően politikai előrejelzésekre szakosodott, de a sportstatisztikákkal is foglalkozó Fivethirtyeight.com azt kalkulálta, melyik válogatottnak mennyi esélye van arra, hogy megnyerje a világbajnokságot.

Az oldal híres arról, hogy az érzelmeket kizárva, pusztán a számok alapján adjon meglepően jó előrejelzést az esélyszázalékokra. A 2016-os amerikai elnökválasztásra készülve például olyan módszertant raktak össze, amely alapján szinte egyedüliként megmondták, jóval a választás előtt: komoly az esély arra, hogy Trump fog nyerni, méghozzá úgy, hogy ő szerez kevesebb szavazatot.

A vb esélyeit is bonyolult módszertannal modellezik – ennek a részletes leírását itt olvashatják el. A modell igazi ereje abban rejlik, hogy a válogatottak erejét súlyozzák, ez alapján több ezerszer futtatják le a programot, majd azt nézik, ezek közül mennyiben nyert egy-egy csapat. 2014-ben egész jól működött: akkor a tippjük szerint három legesélyesebb csapat, Brazília, Németország és Argentína valóban bejutott a legjobb négybe, egyedül azt nem találták el, hogy Spanyolország annyira csúnyán leszerepel.

A mostani elemzés szerint Brazíliának van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a világbajnokságot, az összes végigfuttatott modellezés 19 százaléka a brazilokat hozta ki győztesnek. A második legesélyesebb Spanyolország, nekik 17 százalék jutott. A németek is bizakodhatnak, ők 13 százalékot kaptak most, ez kettővel több, mint amennyivel 2014-ben várták a vb-t, és akkor végül ők nyertek. Franciaország 8, Anglia, Belgium és Argentína 7-7, Portugália 6 százalék eséllyel nyerheti a vb-t, mindenki más csak minimális esélyt kap.

A hazai pálya előnye nagy: arra 26 százalék esélyt adtak az elemzők, hogy Oroszország eljut a legjobb nyolc közé. Ami pedig a mai nyitómeccset illeti, 66 százalékot adnak az oroszok győzelmére, 22 százalékot a döntetlenre, és 12 százalék esélyt látnak csak arra, hogy Szaúd-Arábia nyer.

Iratkozzon fel rendkívüli hírlevelünkre, hogy értesüljön a foci-vb legfontosabb híreiről!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!