szerző:
hvg.hu

Sima kiütéssel indult a világbajnokság, Oroszország gond nélkül verte Szaúd-Arábiát. Szalah valószínűleg meggyógyult, Robbie Williams pedig beintett valakinek. A nyitónap összefoglalója.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

„Lehet, hogy ez volt a nap fénypontja?” Ezt kérdezte kollégánk, miközben Robbie Williams énekét hallgatta, és az orosz-szaúdi meccs kezdőcsapatainak névsorát olvasta. Az oroszok nagy nehezen találtak egy nyugati sztárt, aki hajlandó volt fellépni Moszkvában, a vb megnyitóján, és még azt is elviselte, ahogy ezért a saját hazájában azt magyarázzák neki, hogy eladta a lelkét Putyinnak.

A 21. foci-vb a hazaiak meccsével kezdődött – előtte mindenki azt tippelgette, hogy vajon mennyire fogják Oroszországot tolni, ha már sikerült a leggyengébb csoportba bekerülniük. Ebből a csoportból, ahol Uruguayjal, Szaúd-Arábiával és Egyiptommal kell megküzdeniük, akár lehet is esélyük az oroszoknak továbbjutni, de mindenki tudta, aki ezen a meccsen kikap, annak már-már csak matematikai esélye marad a 16-ba kerülni. A két csapat kezdői végül így néztek ki:

Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Dzagojev, Golovin – Szmolov

Szaúd-Arábia: al-Majuf – al-Breik, Osz. Havszavi, Om. Havszavi, al-Sahrani – Otajf, al-Dzsasszim, al-Faradzs – al-Sehri, al-Davszari, al-Szahlavi

Végül kiderült, nem volt szükség arra, hogy egy pici külső segítséget is kapjanak az oroszok, Szaúd-Arábia annyira gyenge volt. Az esélyesebbnek kikiáltott hazaiak kezdtek erősebben, Omar Havszavinak már a kilencedik percben nagyot kellett mentenie az ötösnél. A 12. percben pedig meg is szerezte a vezetést Oroszország: egy szöglet után a szaúdiak felszabadítása Golovin elé került, ő egy igazítás után centerezett, Gazinszkij pedig 8 méterről a hosszú alsóba küldte a labdát.

©

Mondhatnánk, hogy a korai gól megfogta Szaúd-Arábiát, de ez nem lenne így igaz, a zöldek már 0-0-nál sem voltak túl erősek, ez csak folytatódott, amikor hátrányba kerültek, az első veszélyes szaúdi helyzetre a 20. percig kellett várni.

A meccs előtt sokan azt hihették, hogy nagyon unalmas lesz, de húsz perc után már láttuk: rácáfoltak a csapatok az aggodalmakra. Aztán aggódni kezdhettek az oroszok, az első félidő közepén Dzagojev megsérült. Az irányító senkitől nem zavartatva futott, amikor a lábához kapott és elesett. A saját lábán ment le a pályáról, de ez legfeljebb annyiban vigasztalhatta a szurkolóit, hogy hátha a következő meccsre rendbejön, most nem tudta folytatni.

A félidőre aztán szinte el is dőlt a meccs: a 42. percben Golovin sprintelt jó 40 métert, Zobnyin elé tálalt, a tőle kapott labdát pedig egy lövőcsel után épp a lesérült irányító helyett beállt Cserisev lőtte be. Innen már kisebb csoda kellett volna ahhoz, hogy Szaúd-Arábia nyerjen, Oroszországnak viszont a továbbjutási esélyei is nagyot nőttek.

Volt izgalom a nyitómeccsen kívül

Ma ugyan csak egy meccset játszottak, de a napnak így is voltak érdekes eseményei. A brazilok például lelövetik a drónokat, Szalahról kiderült, hogy valószínűleg pályára tud lépni, egy orosz politikus figyelmeztette az orosz nőket, hogy ne feküdjenek le színes bőrűekkel, a spanyol szövetség pedig az edző után a stáb nagy részét is kirúgta. Egy nagy elemző cég szerint a braziloknak van a legtöbb esélyük vb-t nyerni, de mi is lemodelleztük a világbajnokságot, rögtön kétféleképpen: egyszer számítógéppel generálva, egyszer pedig úgy, hogy ne a foci döntsön, hanem az, hogy melyik ország a korruptabb.

A második félidő elejére aztán tényleg kezdhettünk unatkozni. Amíg izgalmak híján mindenki azt tippelgette, vajon kinek mutathatott be Robbie Williams a megnyitó alatt, a statisztikusok nyugodtan előáshatták az információt, hogy Cserisev gólja volt az első, amit vb-nyitómeccsen cserejátékos lőtt. Az oroszok eközben átengedték a területet a szaúdiaknak, már 64:36 is volt a labdabirtoklás aránya Szaúd-Arábia javára, de egy pillanatig sem éreztük úgy, hogy akár csak a döntetlenre is komoly esély lenne. Gyengécske szaúdi támadások között néhány orosz kontrára figyelhettünk – igazán érdekes helyzet már a félidő közepén adódott, amikor al-Majuf egy egyszerű védés helyett odaütött egy labdát az orosz csatár lábára, de végül ebből sem lett gól.

A 71. percben pedig a második olyan gól is megszületett, amelyet cserejátékos lőtt. Dzjuba 89 másodperce volt a pályán, amikor Zobnyin jobbról beívelt labdáját befejelte a kapuba. 3-0. Innen pedig a szaúdiak pedig beletörődtek a súlyos vereségbe.

Mégis megérte megvárni a meccs végét: Cserisev a nap gólját lőtte a hosszabbításban. A védője mellől, 15 méterről, bal külsővel csavart védhetetlenül, 4-0.

Aki pedig azt hitte, hogy ez a kegyelemdöfés, tévedett: Golovin 19 méterről, középről végezhetett el szabadrúgást, a lövés elsüvített a nem túl jól felállított sorfal felett, és a bal felső saroknál a hálóba vágódott.

5-0, ekkora fölénnyel Oroszország még csak egyszer nyert világbajnokságon, amióta ezen a néven játszik, 1994-ben Kamerunt verték 6-1-re. Amikor még Szovjetunió volt a név, volt ennél nagyobb győzelmük is csoportmeccsen, de arról inkább ne beszéljünk.

Spanyol-portugállal folytatják pénteken

Oroszország megszerezte az első 3 pontját, nagy lépést tett a továbbjutás felé, Szaúd-Arábiának pedig egy nagy formajavulás mellett mázlira is szüksége lesz innen. Az A csoport másik meccse Egyiptom–Uruguay, ezt péntek délután 2-kor játsszák, a papírforma a dél-amerikaiak győzelmét ígéri. Pénteken lejátsszák az első kört a B csoportban is. A délután 5-kor kezdődő Marokkó–Irán-meccs valószínűleg a két országon kívül sokakat nem fog lázba hozni, annál inkább az este 8 órai meccs: Spanyolország–Portugália, a világbajnokság első igazi nagy rangadója.

Iratkozzon fel rendkívüli hírlevelünkre, hogy értesüljön a foci-vb legfontosabb híreiről!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!