szerző:
hvg.hu

A horvát válogatott büntetőkkel 4-3-ra győzött a házigazda oroszok ellen a negyeddöntőben, így bejutott a legjobb négy közé a futballvébén.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Nem hozott nyíltsisakos küzdelmet a meccs eleje, az oroszok visszaálltak, ahogy azt várni lehetett, a horvátok pedig ráérősen és óvatosan támadgattak. A házigazda a 31. percben váratlanul előnybe került, Cserisev a vb egyik legszebb gólját szerezte, ám a horvátok, ahogy a nyolcaddöntőben, ezúttal is viszonylag gyorsan egyenlíteni tudtak, Kramaric fejesével.

A második félidőben többet vállalt Horvátország, a legnagyobb helyzet Perisic előtt adódott, de a kapufa megmentette a szbornaját. A hajrában mindkét csapat figyelt arra, hogy ne nyíljon ki túlságosan, kevés lehetőséget alakítottak ki a kapuk előtt. Az utolsó percekben Subasic sérülése okozott aggodalmat, ám a horvát kapus tudta folytatni a játékot.

©

A hosszabbítás elejét is az óvatos futball jellemezte, majd a 101. percben a horvátok egy szöglet után Vida fejesével előnybe kerültek. Az oroszok mindent egy lapra feltéve támadtak az egyenlítésért, és erőfeszítéseiket siker is koronázta: egy felesleges kezezés miatt megítélt szabadrúgás után Fernandes is fejjel talált be.

©

Jöhetett a tizenegyespárbaj, már a negyedik ezen a vb-n, két olyan kapussal, akik az előző körben is megbabonázták az ellenfelet. A szerencse ezúttal a horvátok mellé szegődött: Subasic rögtön az első büntetőt kifogta, majd bár később Akinfejev is kiszedett egy lövést, Fernandes csúnyán mellé bombázott, Modric kísérlete pedig a kapust és a kapufát is érintve hullott be. A további lövők már nem hibáztak, az utolsó tizenegyest ezúttal is Rakitic lőtte be magabiztosan, ezzel a négy közé juttatva a horvát csapatot.

©

A horvát válogatott legutóbb 1998-ban szerepelt vb-elődöntőben. Szerdán az angolokkal találkoznak a fináléba jutásért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!