szerző:
hvg.hu

Félidejéhez érkezett a Life+ elnevezésű projekt, amelynek célja megelőzni az emberek és a barnamedvék közötti konfliktusokat - írja az erdélyi Krónika című lap.

Kovászna, Hargita és Vrancea megye társulva 2,1 millió lej értékű európai uniós pályázatban vesz részt, ennek keretében 2013 végéig feltérképezik a három megye területén levő medvebarlangokat, a telelőterületeket, hogy pontos medvetérképpel tudják majd segíteni az erdészek, a fakitermelők vagy éppen a turisztikai szolgáltatók munkáját - írja a Krónika.

Mihai Pop, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hatóság szakembere a lapnak elmondta, az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő akadályozza a munkájukat, mivel a magas hegyekben elvonultak ugyan a medvék a téli álomra, de a dombvidéken még mindig aktívak.

A szakemberek eddig a három megyében 76 telelőterületet azonosítottak be, 170 medvebarlangot vettek nyilvántartásba, ezekbe videokamerákat, mozgásérzékelőket és hőmérőket szereltek, hogy tanulmányozzák a medvék életmódját. Mihai Pop elmondta, ha téli álmában megzavarják a medvét, az a nagyvad és az ember életét egyaránt veszélyezteti.

Ebben az időszakban születnek ugyanis a bocsok, a nőstény rengeteg energiát veszít, ha megzavarják, és kénytelen új barlangot keresni vagy ásni, az energiaveszteségbe pedig az anyamedve és vele együtt a bocsok is belepusztulhatnak. A téli álmában megzavart nagyvad területe védelmében meg is sebesítheti a közelben tartózkodó embert.

Mihai Pop ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a medvék területein tettek ki a veszélyre figyelmeztető táblákat, de a barlangok közelében nem. Ennek oka, hogy az orvvadászok alig várják, hogy valamilyen eligazítást kapjanak.